Primož Roglič je prvi teden tritedenske dirke po Španiji končal v skupnem vodstvu. Vuelta mu je, kot kaže, res pisana na kožo. Že prvi dan je po kratkem kronometru pokazal, kdo je gospodar na dirki. Včerajšnjo prvo pravo gorsko etapo pa je zaključil tako, kot se spodobi. Sicer ni zmagal, bil je drugi (že drugič na dirki), se je pa močno otresel najbolj resnih tekmecev.

Primož Roglič je kar krepko povišal prednost v skupni razvrstitvi na Vuelti. »Konkurenca je zdaj manjša, a zadnji teden je zelo zahteven,« je dejal po zanimivi etapi pred dnevom premora in še enkrat opozoril na izjemno težke etape v zadnjem tednu. Ta teden čaka kolesarje nekaj manj naporno dirkanje.

V nedeljski etapi je Roglič pokazal, da ni močan samo v kronometru, ampak tudi v vožnji na klanec. V vseh gorskih delih etap je bil suveren. Tudi v tej. Zmagovalec etape Damiano Caruso je bežal in Roglič ga niti ni pretirano zavzeto lovil. V zadnjem klancu je v sodelovanju z Enricom Masom privozil kar precej sekund prednosti pred zasledovalci. Pred ciljem je potegnil in si zagotovil še šest bonifikacijskih sekund za drugo mesto v etapi. Prav Mas je sedaj še edini, ki za Primožem Rogličem zaostaja manj kot minuto (28 sekund).

Pred nedeljsko etapo je bilo za Rogličem z zaostankom manj kot 2 minut 13 kolesarjev, zdaj so le še štirje. Vendar se Primož zaveda, da dirke še ni konec: »Za nami je devet etap, a do cilja je res še zelo daleč, moramo ostati v enem kosu. Vsi vemo, da je letos zadnji teden neverjetno zahteven.”

Roglič ves čas dirke po Španiji ponavlja, da je cilj imeti rdečo majico vodilnega zadnji dan dirke. In poudarja staro mantro, da je treba iti dan za dnem, se boriti in videlo se bo, kaj bo prinesel vsak naslednji dan. Vsekakor je na dobri poti do tretje zaporedne končne zmage na Vuelti.

Danes je na Vuelti prost dan, sledijo tri zelo razgibane etape, v petek bo dan za sprinterje, konec tedna pa bo spet v znamenju gora. Roglič pred nadaljevanjem po devetih etapah vodi 28 sekund pred Špancem Masom, 1:21 pred Kolumbijcem Lopezom, 1:42 pred Avstralcem Haigom in 1:52 pred Kolumbijcem Bernalom. Ostali Slovenci (Jan Polanc 18.,  Luka Mezgec 126. in Jan Tratnik 145.) so po nedeljski etapi padli precej nazaj v skupni konkurenci.

Savus

Foto: Team Jumbo Visma

Prejšnji članekZabava s Perkmandelcem
Naslednji članekLara Logar in Tej Logar v reprezentanci