V tem tednu je obiskovalcem odprla vrata prva foto galerija v tem delu Slovenije. Je ena redkih v državi, ki so namenjene izključno fotografiji. Še posebej v času, ko kultura nima svojega mesta v družbi, kot ga je imela denimo pred virusno krizo, je tak projekt precejšen zalogaj. Galerijo so uredili s pomočjo Občine Zagorje.

Foto galerija f 2,8 sobiva z raziskovalno enoto OLEA, ki se nahaja ob regionalni cesti nasproti zagorske Vašhave (rudarske kopalnice).  Čeprav se sliši skorajda neverjetno, pa ravno sobivanje z RE OLEA pomeni, da je galerija energetsko učinkovita in samozadostna, torej njeno obratovanje ne povzroča dodatnih pritiskov na okolje.

Foto galerija f 2,8 ni velika galerija, zato pa njena intima ponudi gledalcu možnost, da se lahko popolnoma posveti razstavljenim fotografijam. Namenjena je predstavitvi kratkih zgodb slovenskih fotografov, ki bodo gostovali v Zagorju. S tem bodo (predvsem) domači obiskovalci lahko spoznali dela priznanih fotografinj in fotografov, ne da bi jim bilo treba iz Zasavja.

Prva v foto galeriji f 2,8 razstavlja fotografinja Tina M. Šobot, brez katere bi bila fotografska scena v Zagorju popolnoma drugačna, kot je sedaj. Pred več kot 35 leti je spoznala, kaj pomeni strast zapisovanja s svetlobo. In od takrat je fotografski aparat njen sopotnik. Leta 2010 pa je udejanila željo marsikatere Zagorjanke in Zagorjana. Njena ideja o fotografskem društvu je postala resničnost. Bila je soustanoviteljica FD GOGA in tudi prva predsednica. Ko je zapustila foto društvo, je svojo kreativno energijo preusmerila v NOIRE, zavod za promocijo fotografije in videa.

Peti oktober 2019 je bil dan, ko je v Katedrali Kina Šiška rohnel rokenrol zagorske skupine Orlek ob trideset letnici njihovega neprekinjenega delovanja. Tina M. Šobot je s svojim subtilnim pogledom prikazala energijo ikoničnega koncerta, ki se je pretakala iz odra med publiko in nazaj. Foto zgodba je na ogled v štirinajstih fotografijah, vendar pa vam avtorica omogoča ogled celotne foto reportaže na dodatnem zaslonu.

Foto galerija f 2,8 je odprta ob ponedeljkih med 17. in 19. uro, ob četrtkih med 9. in 12. uro ter vsako prvo soboto v mesecu med 10. in 12. uro. Za oglede izven galerijskega časa pišite na naslov vsobot@noire.si ali preko zasebnega sporočila v facebook profilu.

Savus

Foto: Foto galerija f 2,8

Prejšnji članekPopis škode v Hrastniku
Naslednji članekUrbana akademija Zagorje ob Savi