sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Razstava velikonočnih jedi

Letos so se članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik odločile za razstavo velikonočnih jedi. Razstavo so v petek in soboto, 8. in 9. aprila, pripravile v večgeneracijskem centru na Dolu pri Hrastniku. Objavljamo prispevek Milene Zupan.

Prazniki se pričnejo s cvetno nedeljo, kjer ne sme manjkati butarica, oljčna vejica in še kakšno zelenje. Sledi priprava velikonočnih jedi za žegen: potica, kruh, jajčka, šunka in  hren. Razstavile smo lepo število potic z raznimi nadevi, pletenice, kruh in prikazale pogrinjek z velikonočnim zajtrkom.

K sodelovanju smo povabile kolegice iz DKŽ Trbovlje in dolsko sekcijo Mrežice in Planike. Obiskali so nas tudi dolski učenci in otroci iz vrtca. Naša želja je, da ohranjamo kulturno dediščino in jo prenašamo na mlajšo generacijo.

Martina Oberžan iz Trbovelj pa je o sodelovanju na razstavi zapisala: »Članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje smo se odzvale prijateljskemu povabilu in se udeležile razstave velikonočnih jedi, ki so jo organizirale prizadevne članice sosednjega Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik. Priprave na razstavo smo dopolnile tudi z društveno delavnico o izdelavi velikonočnih butaric na starodaven način z uporabo zelenja iz domačega okolja. Na razstavi smo sodelovale z okrasitvijo ene razstavne mize, na kateri smo predstavile značilne velikonočne dobrote in jo dopolnile še z ročno izdelanimi velikonočnimi simbolnimi izdelki. Seveda pa zraven ni manjkala naša tipična  butarica in kresilna goba. Upamo, da smo dodale kamenček v lepo pripravljeno hrastniško razstavo in prispevale k še boljšemu sodelovanju med društvoma, hkrati pa obiskovalcem polepšale priprave na velikonočno praznovanje.«

Milena Zupan

Foto: Milena Zupan in DKŽ Trbovlje


 

Isti avtor