sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Razstava: Melinda Hajdin

V Hočijevi galeriji v Hrastniku so pripravili likovno razstavo del Melinde Hajdin, zanimive slikarke, ki živi v Hrastniku, ki ga je zamenjala za Kalifornijo. Američanka slovenskega rodu se predstavlja z zanimivimi retro oblikovanimi plakati slovenskih krajev, ki jih je obiskala in so ji bili všeč. Razstava bo na ogled do 13. marca vsak delovni dan od 17. do 19. ure.

Melinda Hajdin je iz Kalifornije v ZDA, a je slovenskega rodu. Živi in dela v Hrastniku, kjer ji je bolj všeč kot v Kaliforniji. Njena nadarjenost za umetnost se je pokazala že v mladih letih. Kot samouk ima več kot 25 let izkušenj s slikanjem, oblikovanjem keramike, kiparstvom in obdelavo kovin. Navdušuje jo oblikovanje 20. stoletja, zlasti jugoslovansko oblikovanje 60. in 70. let, arhitektura secesije, japonski lesorezi, viktorijanski krajinski slikarji ter dinamika med naravo in sodobnostjo.

Slovenijo je prvič obiskala leta 2008 in bila nad naravnimi lepotami tako očarana, da je ostala do leta 2014, ko so jo nepredvidljive okoliščine prisilile, da se je vrnila v svojo domovino. Nato je postala netradicionalna študentka in se pri 45 letih vpisala na državno univerzo San Jose. Diplomirala je z odliko ter pridobila diplomo iz prostorskih umetnosti. Njena glavna predstavitev na SJSU “Deadly Valentine” je bila instalacijski projekt na temo nasilja v družini. Čeprav je bila univerza fantastična izkušnja, Slovenije nikoli ni pozabila in se je vedno želela vrniti. Pa se je vrnila in zdaj si želi čim več časa posvetiti ustvarjanju in umetnosti.

»Ta razstava združuje dve meni najljubši temi – grafično oblikovanje preteklosti ter lepoto slovenske pokrajine. Ustvarila sem serijo retro oblikovanih plakatov o slovenskih krajih, ki sem jih obiskala in so mi bili všeč. Nekateri kraji so znane turistične destinacije, druge lokacije so nenavadne, nekonvencionalne. Uporabila sem vektorski format, ker ga je mogoče povečati ali zmanjšati brez izgube kakovosti. Izdelava vektorske grafike je bila strma krivulja učenja. Resnična pokrajina ima pred našimi očmi na milijone barv, zato je zmanjšanje teh barv na omejeno število, ki ga je mogoče natisniti, izziv. Izbrati je treba eno barvo, ki predstavlja več tisoč podobnih odtenkov in mora biti ravno prava, da uravnoteži druge izbrane barve, da izrazi, kar je treba povedati. Nobena umetna inteligenca pri tem ne more nadomestiti človeškega očesa in dati enako dobre rezultate. Ta razstava je plod večletnega zahtevnega dela,« je zapisala ob razstavi Melinda Hajdin.

Na otvoritvi je slikarko predstavila Lilijana Oplotnik, za kulturni program pa so poskrbeli člani Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor