torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Z vlakom po Sloveniji

Univerza za tretje življenjsko obdobje Zasavje od januarja dalje deluje pod okriljem Zasavske ljudske univerze. Pripravili smo pester nabor vsebin in tečajev – največ starejših pa se je prijavilo prav za aktivnost Z vlakom po Sloveniji, ki so načrtovane enkrat mesečno.

Prva dogodivščina z vlakom se je odvila v petek, 16. februarja. Odpravili smo se kar v našo prestolnico Ljubljano. 21 udeležencev iz vseh treh zasavskih občin se je zjutraj zbralo na lokalnih železniških postajah. V šali smo pokomentirali, da gremo na informativni dan (ki so potekali ravno tisti petek in soboto), saj smo vendar študentje!

V Ljubljani sta nas pričakala lepo, sončno vreme in vodič Dušan Kramberger, ki je po rodu Trboveljčan, po poklicu pa arhitekt in konzervator, ki se je ukvarjal z varstvom kulturne dediščine, med drugim tudi z ljubljanskim gradom. Najprej nas je popeljal po Miklošičevi ulici, obdani s secesijsko arhitekturo do Prešernovega trga, po Wolfovi ulici do Kongresnega trga, po Gosposki ulici do Novega trga in Križank, po Križevniški ulici navzdol do Ljubljanice in na koncu še po preostalem delu stare Ljubljane. Vmes je povedal veliko zanimivosti o znamenitostih mesta, predvsem tistih, o katerih ne moreš brati na spletu. Za piko na i smo se povzpeli še na grad – nekateri peš, drugi pa z vzpenjačo. Tam smo spoznavali zgodovino gradu, poleg tega nam je bil omogočen tudi ogled vodnega kolesa.

Prijetno utrujeni, polni novih vtisov in dobre volje smo se v popoldanskem času vrnili v Zasavje. Ena od udeleženka je zapisala: »Hvala vam, ker ki ste mi omogočili prelep, zanimiv, bogat dan. Vsega je bilo ravno prav.«

Naslednjič gremo z vlakom v Celje – v četrtek, 21. marca.

Polona Trebušak, Zasavska ljudska univerza

Foto: ZLU


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor