Vseslovenski akciji Teden pisanja z roko 2022 (od 17. do 21. 1 2022) so se že tretjič po vrsti pridružili tudi na Zasavski ljudski univerz. Zaradi trenutnih razmer se je akcija podaljšala do 11. 2. 2022. V tem času smo še posebej spodbujali odrasle k pisanju z roko, čeprav je večina aktivnosti potekala na daljavo. Vsak predavatelj je temo vključil v svojo učno uro in spodbujal pisanje z roko. Objavljamo prispevek Mojce Kropivc.

Zavedamo se, da ima pomen pisanja z roko poleg svojega šarma še veliko več uporabnosti, kot se mu pogosto pripisuje. V mnogih pogledih je rokopis še vedno manj omejujoč kot njegov digitalni dvojnik in ima številne prednosti, funkcionalne in ustvarjalne. Rokopis je del vsakega posameznika in nenazadnje edinstven del naše kulture in identitete, ki se ji ne bi smeli tako zlahka odreči.

Pisanje z roko je pomemben del izobraževanja odraslih. Udeleženci na predavanjih zapisujejo snov, delajo zapiske, pišejo ročno. Tu in tam se najde kdo, ki vse zapisuje na računalnik. Lahko bi rekli, da tipkanje zapiskov omogoča, da se bolj osredotočimo na tisto, kar dejansko poslušamo. Pa vendar, samo pisanje ustvarja edinstvene poti v možganih zaradi česar si tisti, ki so svoje zapiske pisali ročno, zapomnijo več kot tisti, ki so jih natipkali.

Pisanje z roko ima številne prednosti. Krepi bralne in jezikovne sposobnosti, izboljša spomin, ustvarja ideje, krepi pozornost, izboljšuje fine motorične spodobnosti, izraža spoštovanje in naklonjenost … Tehnologija je danes vključena praktično vsepovsod v poslovnem in zasebnem življenju. Ne preseneča, da je tradicionalno pisanje z nalivnim peresom precej pozabljeno.

Večinoma ljudje komuniciramo drug z drugim preko telefona ali e-pošte, pri čemer skoraj ne dopuščamo možnosti, da besede napišemo z roko. Razglednice? Kaj je že to?

Udeležence različnih programov in tudi zaposlene smo povabili, da se potrudijo in napišejo ročno z najljubšim pisalom kakšno lepo misel in jo delijo z nami. Saj veste, zgledi vlečejo. Odziv na akcijo je bil izjemen, saj smo prejeli lepo število fotografij rokopisov, ki so jih po lastni zamisli pripravili naši zvesti udeleženci. Izdelke smo delili prek družabnih omrežij.

Stili rokopisa pa so edinstveni za vsakega posameznika in nekaj, česar preprosto ni mogoče ponoviti s tipkovnico. Pisanje na papir nam je pomagalo, da smo se za kratek čas znebili motenj digitalnega sveta.

Mojca Kropivc

Foto: ZLU