Jutri bodo tudi po Zasavju zadonele prvomajske budnice. Saj se še spomnite na lanski prvi maj, ko so nekatere godbe zaigrali budnice nekako v ilegali. No, jutri bodo lahko na polno zaropotali bobni in zapele trobente.

Iz Javnega sklada Republike Slovenije za kulturno dejavnost (JSKD) so sporočili: »Glede na veljavni odlok Vlade RS, bomo v letošnjem letu lahko izvajali budnico. Načeloma je izvedljivo, da se na igranju združijo godbeniki v skupinah po 10 oseb (dejansko pa nikjer ne piše, da na javnem odprtem prostoru ne bi smelo biti več skupin po 10 oseb).

Zato smo za slovenske godbe v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb pripravili štiri koračnice, ki jih je mogoče izvajati tudi z manjšimi inštrumentalnimi zasedbami.«

Godbam so poslali prilagojene notne materiale za izvajanje budnice v manjših inštrumentalnih skupinah, ki se za ta namen lahko razdelijo v več manjših inštrumentalnih skupin, ter v skladu z navodili NIJZ in veljavnim odlokom Vlade RS popeljejo zvoke slovenskih godb po vaških in mestnih cestah.

Savus

Foto: arhiv Savus