V Hrastniku so organizirali zasedanje glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo, kjer so se zbrani odločno opredelili proti vsem oblikam nestrpnosti.

6. aprila so se v Hrastniku že tradicionalno zbrali na letnem zasedanju glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Med drugim so razpravljali o prihodnosti zveze in vlogi civilno-družbenih organizacij. Zbrane je poleg predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislava Lipiča nagovoril tudi minister za obrambo Karl Erjavec, ki je poudaril, da mlajše generacije o osamosvojitveni vojni ne vedo dovolj.

Ob koncu zasedanja so navzoči sprejeli posebno izjavo za javnost, v kateri vnovič izpostavljajo in javno opozarjajo na vse pogostejše pojave fašizma, neonacizma, rasne nestrpnosti, sovražnega govora in ksenofobije. »Naša zaskrbljenost ob tem je toliko večja zaradi dejstva, da novodobni neofašizem danes sploh ni samo težava sosednje Italije, pač pa celotne Evrope. Zveza veteranov vojne za Slovenijo kot nevladna veteranska in domoljubna organizacija civilne družbe, ki šteje preko 24-tisoč članov, vse te pojave odločno obsoja, saj se zavzemamo za strpnost, resnicoljubnost, sožitje in sodelovanje med narodi in državami ter za demokratični dialog o vseh odprtih vprašanjih in problemih sodobne družbe v zaostrenih mednarodnih razmerah. Pri tem pa posebej terjamo dosledno spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki morajo veljati v sleherni demokratični državi in družbi. Zaskrbljeni smo tudi zaradi vse pogostejših primerov grobega potvarjanja zgodovine in zanikanja antifašističnih temeljev, na katerih je zgrajena sodobna Evropa,« so zapisali.

Savus

Foto: Zveze veteranov vojne za Slovenijo