Osnovna šola narodnega heroja Rajka je na predpraznični petek obeležila Prešernov dan s prav posebno proslavo …

Vse niti sta v rokah držala učenca Matevž Šardi in Val Rudi Zavrašek ter kovala načrte, kako proslavo izpeljati tako, da bi si jo od začetka do konca z veseljem ogledali prav vsi učenci. Ker mlade glave premorejo ogromno domišljije, sta na plan prišla z odlično idejo – v goste povabiti znane obraze kot povezovalce proslave, ki bi nas razveselili s kratkim javljanjem med točkami nastopajočih učencev na različnih področjih. Scenarij je spisal učitelj Tadej Kralj, za vrhunsko montažo pa poskrbel Joni Sotošek.

Vabilu k sodelovanju se je prijazno odzval operni pevec in nekdanji član skupine Eroika Aljaž Farasin, ki je s prekrasno zapeto himno poskrbel za slovesen uvod. Naša Hrastničanka, novinarka Anja Markovič, je v prazničnem vzdušju spodbudno nagovorila vse zbrane gledalce pred malimi ekrani. Član skupine Čuki Jože Potrebuješ, je predstavil refren novejše otroške skladbe Mravljica in napovedal deklamacijo učencev 2. č razreca. Ti so se predstavili s pesmijo učiteljice Natalije Selinšek Šola doma.

Glasbenik, imitator in voditelj Tilen Artač nas je nasmejal z imitiranjem pesnice Svetlane Makarovič in napovedal naslednjo glasbeno točko Ele Ramšak, ki je na citre zaigrala skladbo Ferija in Ditke Ne bodi kot drugi. Pisateljica in igralka Desa Muck je s svojevrstnim smislom za humor napovedala točko učencev OŠ s prilagojenim programom. Učenci nižjega izobrazbenega standarda so nam prebrali posamezne odlomke Prešernove pesnitve Povodni mož, napeto dogajanje pa podkrepili še z odlično dramsko uprizoritvijo.

Olimpijec Peter Kauzer se je javil iz toplih krajev, kjer se intenzivno pripravlja na nove izzive, in napovedal točko nogometnih mojstrov. Enej Tatlić, Anis Hotić in David Maksimović so svoje spretnosti kljub mrazu dokazali z žongliranjem. Glasbenik Sašo Avsenik je raztegnil meh in nam izdal, zakaj igra samo vesele pesmi. Njegovemu zgledu je sledila tudi Hana Zavrl, ki je na harmoniko zaigrala znano Avsenikovo Na avtocesti, ob njenem posnetku pa sta se zavrtela Jaka in Jona Špacapan. Zadnjo glasbeno točko Aline Jularić s citrami so naznanili slavni štirje prijatelji z Radia 1 – Denis Avdić, Anja Ramšak, Jana Morelj in Miha Deželak. Domišljeno in malce drugačno šolsko proslavo je s svojo mislijo sklenila operna pevka Irena Yebuah Tiran, ki je napovedala govor ravnateljice Polone Dolanc.

Med nastajanjem proslave je sodelovalo veliko dobrih ljudi, ki se jim v imenu naše šole najlepše zahvaljujemo. Ponovno smo dokazali, da je v slogi moč!

IS, TK

Foto: arhiv OŠ NHR Hrastnik