V tokratnem nasvetu smo pripravili seznam stvari, ki jih je nekatere bolj, druge manj potrebno vzeti s seboj na pot (izlet, poslovno pot, počitnice, …).
Najprej bi vas radi spomnili na dokumente. Če jih ne boste pozabili doma, bo dopust veliko prijetnejši. Ne pozabite na (evropsko) zdravstveno kartico (naročite jo lahko na tej povezavi  vsaj štiri dni pred odhodom), zavarovanje za tujino, osebno izkaznico/ potni list. Pred potovanjem se prepričajte, katera (če sploh) cepljenja so potrebna za vašo destinacijo (http://www.zdravinapot.si/ ), če je potrebno obiščite osebnega zdravnika, priskrbite si vize in kontakte (veleposlaništvo, naslovi, ki jih je priporočljivo poznati, …). Za vsak primer si skopirajte prve strani dokumentov, plačilnih kartic.

Med prtljago naj se vedno najde prostor tudi za potovalno lekarno. Vsebina naj bo prilagojena trajanju in destinaciji potovanja, še posebej ne pozabite svoje kronične terapije. Zdravila naj bodo označena in v originalni embalaži, da na meji ne bo težav. Če boste s seboj vzeli uspavala, narkotike, ipd. prosite zdravnika za spremno pismo (priporočljivo v angleščini). Spremno pismo svetujemo tudi diabetikom, ki si vbrizgavajo insulin in s seboj nosijo tudi ampule in set za injiciranje.

Osnovnemu naboru potovalne lekarne (zdravila proti povišani temperaturi, bolečinam, potovalni slabosti, driski, bruhanju, alergijam) je potrebno dodati še izdelke oz. zdravila, glede na destinacijo in letni čas potovanja (repelente, sončne kreme, gaze, tablete za čiščenje vode, …). Za vsa vprašanja in individualne nasvete smo na voljo med delovnim časom ali po elektronski pošti.

potovalna lekarna-3 (2)

Ker so zdravila iz klasične potovalne lekarne, kot je recimo paracetamol (Lekadol, Daleron, Panadol, …), poznana, smo se odločili, da podrobneje predstavimo nekatera homeopatska zdravila, ki jih je priporočljivo imet s seboj med prtljago. Našteli jih bomo glede na težavo, ki jo rešujejo:

  • Potovalna bolezen  

Anamirta cocculus – Za vrtoglavico, slabost, bruhanje, povzročeno z gibanjem (avto/letalo/ladja). Značilno je povečano izločanje sline. Stanje se izboljša z ležanjem, poslabša pa z opazovanjem premikajočih se predmetov.

Tabacum – Zdravilo uporabimo pri hudi slabosti in vrtoglavici, kjer je prisoten hladen pot in bledica. Bolniku se stanje izboljša na svežem zraku.

  • Neželeni učinki sonca

Apis mellifica – Ko se pojavi alergija na sonce. Koža je pordela, topla na dotik, prijajo hladni obkladki.

Atropa belladonna – Kadar ima bolnik kljuvajoč glavobol, ki je posledica prekomernega izpostavljanja soncu (sončarice), hkrati tudi vročina in pordel obraz. Bolnik ni žejen.

Natrium muriaticum – Zdravilo je primerno za poslabšanja, ki so posledica izpostavljenosti soncu: glavobol »kot da bi kladiva tolkla v glavi«, herpes zaradi sonca, izpuščaj na koži oz. alergija (v tem primeru je priporočljiva aplikacija 5 krogljic trikrat dnevno izmenjaje z Apis mellifica).

Cantharis vesicatoria – V primeru pojava mehurjev pri prekomernem izpostavljanju soncu bo Cantharis olajšal hude bolečine in podpiral zdravljenje. Zdravilo lahko uporabite tudi pri pekočih bolečinah, ki so posledica vnetja sečnega mehurja.

  • Piki žuželk

Apis mellifica – Poznate simptome po piku čebele – pekoča bolečina, zbadanje, rdečina in oteklina. To so glavni simptomi za Apis, ne glede na to ali gre za vnetje, infekcijo ali alergijo. Oteklina daje vtis balona, ki je pred tem, da bo počil.

Ledum palustre – Je akutno zdravilo pri pikih/ugrizih žuželk, pogosto s (precejšnjo) oteklino in vnetjem. Stanje se izboljša s hladnimi obkladki.

  • Poškodbe

Arnica monatana – Je prvo zdravilo, ki se vzame ob poškodbi, po fizičnem šoku, poškodbi glave, zlomih, zvinih … prej se vzame, hitrejše je okrevanje.

Apis mellifica – Ob poškodbi z edemom (zvini, izpahi, … – hkratno zdravljenje z Arnico). Ker zdravilo deluje kratek čas, so potrebne pogoste aplikacije (5 krogljic na 15 minut, petkrat).

Ledum palustre – Zdravilo se pogosto daje ko Arnica ne pomaga. Je odlično zdravilo za modrice okoli oči in rane, kjer se stanje izboljša s hladnimi obkladki.

  • Zastrupitve s hrano

Arsenicum album – Zdravilo se uporablja pri zastrupitvi s hrano kjer so prisotne bolečine v trebuhu, bruhanje in driska. Bolnik ima željo po majhnih požirkih vode, ki pa jo pogosto takoj izbruha.

homeopatska-potovalna-lekarna3.1

Na potovanju vam želimo čim manj neprijetnosti in veliko čudovitih doživetij. Če se odpravljate na pot z otroki, pa ne pozabite njihovih najljubših igrač.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si