Društvo je lani ustanovilo 26 v čipko zaljubljenih klekljaric iz zasavskih krajev in okolice. V tem koncu Slovenije so orale ledino, saj čipkarstvo v Zasavju nima tradicije. Kljub temu jih to ni zmotilo, prej vzpodbudilo. Klekljajo z vsem srcem. Nenehno iščejo in se izobražujejo.  Klasično čipkarsko tehniko združujejo z novimi materiali in sodobnim dizajnom. Z navdušenjem pristopajo nove članice. Tako, je njihovo število naraslo že na 73.
Zelo rade in s ponosom pokažejo, kar so naredile, sodelujejo na manjših  razstavah, kot tudi na veliki samostojni razstavi v letu 2015, ki so jo poimenovale od Srca k srcu. Srce pa predstavlja tudi rdečo nit njihovega koledarja.

Dogajanje so s svojim nastopom popestrili Ženski pevski zbor Svoboda Dol, pod vodstvom profesorice Simone Weber Goljuf ter mladi recitatorki Ana Kovačič in Nika Špajzer.

Milko Plahuta

Zasavske čipkarice bodo sodelovale na Mega klekljanju 23. 6.  na Stritarjevi ulici v Ljubljani, ki se bo odvijalo v okviru 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA 2 in generalne skupščine Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko. Čipkarice bodo skušale preseči svetovni rekord – največje število udeleženk v skupinskem klekljanju na enem mestu.

Sicer pa bodo njihove čipke na ogled tudi v DD Trbovlje, kjer bodo razstavo odprli v ponedeljek, 20. junija, ob 18. uri, in v DD Zagorje, kjer bo otvoritev razstave v torek, 21. junija, ob 18. uri. V Trbovljah bodo čipke predstavljale letne čase in praznične dni. V Zagorju bodo v čipkah rastline in drevesa. Ogledi bodo možni vse do 1. julija od 16. do 19. ure,  ob sredah pa tudi dopoldne od 9. do 12. ure. Povsod bodo dogodek nadgradili  s kulturnim programom.

Fanči Moljk