Ljubljanski plavalni klub Riba je v soboto, 14. decembra, organiziral tekmovanje Princ in princesa šprinta. Po zgledu družabnih iger od 7 do 100 let je bilo tudi v tivolskem bazenu več kot 600 plavalcev različnih starosti, saj je bilo tekmovanje namenjeno začetnikom, tekmovalcem v mlajših kategorijah ter veteranom. Razlika med najmlajšim in najstarejšim udeležencem je znašala kar 77 let.

Od drugih tekmovanj se je sobotno razlikovalo še po dveh posebnostih: dolžini disciplin, saj je to edino uradno plavalno tekmovanje na 25 metrski razdalji, ter v disciplini 25 m apnea oz. hitrostno plavanje na dah. V delfinovem začetnem podvodnem delu in prsnem s poudarjeno vazo, kot se imenuje, je skrita peta plavalna tehnika. Na ostalih uradnih tekmovanjih je dovoljeno plavanje pod vodo zgolj uradnih 15 m, pripomore pa k precej hitrejšem plavanju v začetku. Apnea je bila za trboveljske mlade plavalce samo zanimivost, saj so bili za tovrstno tekmovanje še premladi. »A vseeno, naša »majhna a kvalitetna« skupina plavalcev se je odlično spopadla z močno in množično konkurenco in napovedala vrnitev starih časov uspešnih plavalcev Rudarja,« je ponosen trener Martin Raušl.

Taj Zupančič, Ariana Agrež ter Mojca in Špela Oberžan so nastopili v vseh štirih tehnikah: prsno, hrbtno, delfin in prosto. Skupno so se kar desetkrat uvrstili v finalne nastope.

Zupančič je v konkurenci leto starejših dečkov osvojil drugo mesto v delfinu, tretje v prsnem ter 7. v hrbtnem. Agrež se je v finalu uvrstila na 5. mesto v prsnem ter na 6. v delfinu, Mojca pa je priplavala na 7. mesto v kravlu ter 8. v delfinu. Družbo sta jim v finalih delali tudi cicibanki Špela Oberžan in Inja Zupančič, ki sta kot najmlajši navdušili z nastopi. Oberžan se je dvakrat uvrstila na 6. mesto v prsni in delfinovi tehniki, medtem ko je Zupančič dosegla 8. čas, a prebila led, saj je bilo to njeno prvo veliko tekmovanje.

Pili Lah Škrbec in Tinkari Lavrič so se finala za malenkost izmuznila, Sara Isaković in Aljaž Lavrič pa sta po Raušlovih besedah prikazala velik napredek.

MR

Foto: arhiv PK Hrastnik