Krvodajalstvo je ena od glavnih aktivnosti OZRK Hrastnik. Letos je kri v Hrastniku darovalo 500 ljudi, od tega 15 novincev. Hrastniški krvodajalci redno odhajajo tudi na odvzem v Transfuzijski center v Trbovlje, hrastniško OZRK pa se je aktivno vključilo tudi v vseslovensko krvodajalsko akcijo motoristov, ki je bila letos na Dolu pri Hrastniku. Podelili so priznanja tistim, ki so kri darovali desetkrat, dvajsetkrat, tridesetkrat … vse do stodvajsetkrat. Skupno so podelili 203 priznanja. Letos so pridobili tudi osem novih darovalcev organov.

OZRK Hrastnik dela tudi na tem, da občane osveščajo o zdravem načinu življenja. Informativne akcije pripravljajo vse leto, posebej intenzivne pa so v tudi v tednu Rdečega križa, v tednu solidarnosti, tednu boja proti kajenju, ob svetovnem dnevu boja proti AIDSu, v tednu boja proti alkoholizmu in v tednu boja proti drogam.

Redno organizirajo in izvajajo tudi tečaje prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil, organizirali in izvedli pa so tudi usposabljanje ekip prve pomoči civilne zaščite in bolničarjev za podjetja.

Največ pozornosti so letos, kot vsako leto, namenili socialni dejavnosti. »Glede na izboljšanje zaposlovanja v Sloveniji in manj brezposelnih tudi v naši občini bi pričakovali, da bo prejemnikov te pomoči manj, vendar pa upada prosilcev za pomoč ne opažamo,« pravijo v OZRK Hrastnik. Letos so tako razdelili blizu 1900 paketov s hrano, prav toliko vreč pralnega praška, kompletov higienskih pripomočkov (šampon, milo, plenice), 3200 ton oblačil, obutve, zaves, odej, blazin, več kompletov posteljnin, posredovali so pri informiranju o možnostih pridobitve različnih kosov pohištva, preprog, bele tehnike, TV aparatov, sedežnih garniture in drugih predmetov. Iz intervencijskih zalog so razdelili 2410 kg moke, 1500 kg testenin, 7700 l mleka, 1950 l olja, 960 kg riža, 2256 konzerv fižola in 2040 konzerv pelatov. Socialno šibkim otrokom so pomagali s šolskimi torbami, šolskimi potrebščinami in oblačili. S prehrambnimi paketi vsak mesec pomagajo socialno šibkim upokojencem iz Hrastnika in z  Dola pri Hrastniku, ki so vključeni  v projekt Starejši za starejše. Letos so mednje razdelili 1250 paketov.

V projektu Viški hrane so letos zbrali in razdelili okrog 15 ton prehranskih izdelkov. Neprodane presežke hrane vsak večer pobirajo v Sparu in Mercatorju, nato pa jih razdelijo občanom, ki pridejo na sedež RK. Bolnim in težje mobilnim pa to hrano vsaj enkrat na teden peljejo domov.

V Domu starejših Hrastnik vsak mesec stanovalcem za rojstni dan podarijo vrtnice. S pomočjo humanitarnih akcij so na letovanje na Debeli rtič poslali 15 otrok in tri upokojence.

Veliko so delali z mladimi. Na OŠ NHR Hrastnik so pripravili usposabljanje osnovnošolske ekipe prve pomoči. Na PŠ Dol so izvedli regijsko preverjanje znanja osnovnošolskih ekip, kjer je zmagala domača ekipa in se udeležila državnega preverjanja na Debelem rtiču. Na OŠ že več let uspešno poteka tudi projekt Sadovi družbe, kjer se mladi povezujejo s starejšimi in jim na različne načine krajšajo čas. Letos se je devetim obstoječim članom pridružilo 10 novih učencev.

Ob evropskem dnevu oživljanja so otrokom na obeh šolah prikazali postopke oživljanja ter uporabo defibrilatorja, inštruktor prve pomoči pa je vodil tudi naravoslovni dan v treh oddelkih osmega razreda, kjer so se mladi poučili o osnovah prve pomoči in o uporabi defibrilatorja.

Letos imajo za seboj tudi nekaj drugih projektov: sodelovali so s CSD in ZD Hrastnik, KRC Hrastnik, šolo, gasilci ter z različnimi društvi v občini, z občino in županom. Redno izvajajo izobraževanje prostovoljk in prostovoljcev. Še vedno redno zbiramo zamaške in spodbujajo tudi  druge, da se vključujejo v to akcijo. V Mercatorju sodelujemo v akciji Sosed sosedu. Sodelovali so na humanitarnem teku, kjer se je teklo za tri zasavske družine. Z ekipo prve pomoči RK in prostovoljci so sodelovali na Hrastkovem festivalu, na Funštercu, otroškem gasilskem taboru v Gorah in Mišinem dolu ter na orientacijskih pohodih v organizaciji Zveze slovenskih častnikov Hrastnik. Prisotni so bili tudi na prireditvah na Kumu in Kopitniku, s prostovoljci pa so sodelovali tudi v akciji Manj svečk za manj grobov.

»Brez prostovoljcev našega poslanstva ne bi mogli opraviti tako kvalitetno, kot ga. So srce in duša naše organizacije. Vsekakor pa bi si želeli, da bi se nam pridružilo še več ljudi, ki bi nam s svojim znanjem in pozitivnim odnosom do vrednot, ki jim sledi naša organizacija ter s sočutjem do sočloveka pomagali izpeljati še več aktivnosti, ki bi nas povezale z okoljem. Želimo si in upamo, da nam bo uspelo pridobiti več prostovoljcev, ki bodo steber našega dela, saj je obveznosti vedno več in vedno več je tudi dela, ki ga je potrebno opraviti,« zaključi Belinda Ladiha, predsednica OZRK Hrastnik.

Savus

Foto: JZ