četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Prenovljen Gasilski dom Trbovlje

»Izredno smo veseli, da imajo eno leto po reorganizaciji gasilstva v Trbovljah, gasilci prenovljene prostore, ki jim omogočajo učinkovitejše intervencije ter bolj sproščeno preživljanje časa v Centru za zaščito in reševanje Trbovlje, kjer želimo združiti vse, ki delujejo na področju zaščite in reševanja v naši občini,« so danes povedali na predstavitvi prenovljenih prostorov v Trbovljah.

Občina Trbovlje je po besedah županje Jasne Gabrič za prenovo namenila 300.000 evrov. Več kot polovico denarja je »dobila« iz prihranka, ki ga je prinesla reorganizacija gasilstva v Občini, ostalo so primaknili iz občinskega proračuna. Poleg prenovljenih prostorov so denar porabili letos še za nakup novega gasilskega avtomobila. Prihodnje leto bodo kupili še dve, v letu 2022 pa sledi še prenova drugega dela stavbe.

Gasilski dom vse od odprtja pred več kot 50 leti ni bil deležen večje prenove. Letos so se naprej lotili zamenjave zelo dotrajanih oken na gasilskem domu. Junija pa so pričeli s prenovo prostorov. Prenovili so pisarne, komandno sobo, jo opremili s sodobno komunikacijsko in tehnično opremo. Hkrati so uredili tudi sobo za druženje, ki združuje sodobno opremljeno kuhinjo in večnamenski prostor, namenjen sproščanju in sestankom.

Na vhodu v gasilski dom so poskrbeli za posebnost: obiskovalci se seznanijo z desetimi zapovedmi, »show wall« pa prikaže dosežke gasilcev iz preteklosti.

V zgornjem nadstropju so uredili fitnes, namenjen vsem trboveljskim gasilcem.

Gasilci vseh trboveljskih društev bodo lahko v razširjenem in sodobno opremljenem fitnesu krepili svojo fizično pripravljenost, ki je še kako pomembna pri intervencijah.

Kot je ob prenovi gasilskega doma povedala arhitektka dr. Anja Jutraž jih je pri zasnovi prenove vodilo delo gasilcev, trenutnih in bodočih uporabnikov prostora: njihova požrtvovalnost, marljivost, pozitivizem, kondicijska pripravljenost. »Rdeča-temno siva barva gasilskih avtomobilov in uniform nam je bila osnova za oblikovno podobo notranjosti, dodali pa smo ji naravne elemente, les in zelenje. Takoj ob vhodu je moderno opremljena dežurna soba s pripadajočimi pisarnami vodij gasilskih enot. Ker vemo, da tako poklicni kot prostovoljni gasilci preživijo v gasilskem domu ogromno ur, smo jim želeli ustvariti prostor, kjer bi se dobro počutili in bi se lahko tudi odpočili od stresnih situacij. V ta namen smo zasnovali skupinski prostor z zunanjo teraso v pritličju, namenjeno druženju, počitku ter tudi sestankom in predavanjem: kuhinja z visoko mizo, barskimi stoli in izhodom na zunanjo teraso, miza za namizni tenis, ki se lahko v trenutku spremeni v mizo za sestanke, viseča mreža, dve notranji kolesi z mizo za krepitev moči, kavči ob projekcijski steni, piši/briši tabla za brainstorminge, manjša miza z računalniki, dodali pa smo tudi nekaj korit z zelenjem. Kot dodatek skupinski sobi je večji fitnes v 1. nadstropju, kjer se nahajajo številne naprave za pridobivanje fizične kondicije gasilcev.«

Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič ob izredno pomembni prenovi prostorov izpostavlja, da eno leto po reorganizaciji gasilstvo v Trbovljah ni nazadovalo, temveč je dobilo nov zagon. »S prenovljenim prostori so gasilci pridobili še boljše pogoje za sodelovanje, izvedbo vaj in varovanje lokalnega okolja. Na Občini se zavedamo, da se dobri pogoji, v katerih gasilci delujejo, odražajo tudi pri njihovih intervencijah in vseh ostalih gasilskih aktivnostih. Si pa na občini želimo pod eno streho združiti vse, ki delujejo na področju zaščite in reševanja, saj bi jim s tem omogočili lažje sodelovanje in spopadanje s stresnimi situacijami. Zato omenjena prenova gasilskega doma predstavlja  investicijo v celotno lokalnost skupnost ter na nek način začenja zgodbo novega Centra za zaščito in reševanje Trbovlje. Letos bodo gasilci pridobili še novo, v teh časih zelo pomembno, vozilo za posredovanje pri prometnih nesrečah.«

Da so tudi gasilci izredno veseli prenovljenih prostorov, pa pravi predsednik PGD Trbovlje-mesto Marko Zaletel: »Trboveljski gasilci smo z obnovo gasilskega doma po mnogih letih pridobili ustrezne prostore, ki nam bodo omogočali razvoj gasilstva v občini in vodenje večjih ter zahtevnejših intervencij. Novi prostori zagotavljajo kapacitete za vodenje večjih intervencij, vzdrževanje ustrezne psihofizične pripravljenosti ter odlične pogoje za vsakodnevne delo zaposlenih in prostovoljnih gasilcev. Ponosni smo predvsem na novo dežurno sobo, ki podpira vodenje večjih intervencij s sodobno informacijsko tehnologijo, od radijske konzole, telefonske centrale in nadzorno operativnega centra, ki iz ene točke omogoča upravljanje z objektom in vodenjem enot na terenu, do sodobnega in moderno opremljenega fitnesa, kjer operativni gasilci skrbijo za dobro psihofizično pripravljenost. Tudi ostali prostori so sodobno opremljeni in času primerni. Moderno urejena kuhinja, pisarne in ostali prostori so razlog, da je druženje med operativnimi gasilci še bolj prijetno in da gre razvoj gasilstva v občini še hitreje in bolj kvalitetno naprej! Tu gre predvsem zahvala Občini Trbovlje, ki razume naše potrebe in pomembnost razvoja gasilske organizacije in našim članom, ki s svojim prostovoljnim delom krepijo naše poslanstvo in dvigajo kvaliteto gasilstva na še višjo raven.«

»Takšne investicije pomenijo velik korak za razvoj našega mesta in tudi za razvoj in krepitev gasilskih vrednot. Pa vendar se ne bomo ustavili zgolj pri prenovljenih prostorih. V letošnjem letu bodo gasilci dobili tudi novo vozilo, ki jim bo omogočalo varnejše intervencije, v prihodnjem letu pa še dve vozili.

MP

Foto: Občina Trbovlje, Marko Planinc

Isti avtor