Dan slovenskih rudarjev so v Zagorju počastili v nedeljo, 3. julija, dopoldne z odprtjem zagorskega dela poti Srečno in popoldne še s tradicionalnim kulturnim programom in svečanim 8. skokom čez kožo v častni rudarski stan.

Na prireditvenem prostoru ob Rudarskem muzeju Zagorje smo v vročem sončnem poletnem popoldnevu pripravili tradicionalno praznovanje Dneva slovenskih rudarjev s kulturnim programom, pa tudi delavnico za najmlajše obiskovalce prireditve Škrat perkmandeljc, kjer so otroci barvali Perkmandeljca Srečka.

Ob zvokih mežiške rudarske koračnice je na prireditveni prostor prikorakala četa uniformiranih rudarjev. Prireditev se je začela z Rudarsko himno Stan rudarski bodi nam pozdravljen …, ki jo je tradicionalno zapel Rudarski pevski zbor Loški glas pod vodstvom dirigentke Alenke Flere Pavlič.

Prireditev je vodila članica društva RMED Srečno Zagorje Metka Šum. Kulturni program je popestrila Folklorna skupina Svoboda iz Senovega, ki se je predstavila z venčkom slovenskih ljudskih plesov. Svoj kamenček v mozaik glasbene popestritve prireditve je s pevskim nastopom dodala mlada članica društva Lea Koban, ki je zapela ob spremljavi kitarista Jureta Jahna. Prisluhnili smo tudi recitaciji rojaka, rudarja Maksa Marinčiča in ob letošnjem Kajuhovem letu tudi Kajuhovi pesmi v interpretaciji Riharda Majcna.

Predsednik Franci Brinovec je na kratko predstavil pot Srečno in aktivnosti društva v letu 2022 ter se celotnemu izvršnemu odboru zahvalil za odlično opravljeno dosedanje delo. Nato pa so nas s pesmijo pobožali spet ubrani glasovi Rudarskega pevskega zbora Loški glas.

Sledil je najslovesnejši trenutek praznovanja 8. častni skok čez kožo v častni rudarski stan, ki ga je vodil starešina rudarske čete Mitja Pavlič. Po predstavitvi tradicije skoka čez kožo so v častni rudarski stan skočili Matjaž Hočevar, Marija Ribič, Janez Juvan, Boris Jevšnik in Sašo Kosmač, ki so vsak na svoj način doživljali rudarjenje v preteklosti in danes z veliko mero zavesti pomagajo ohranjati rudarsko dediščino in jo prenašati na našo mladino. Pred opravljenim skokom je starešina za vsakega prebral zanimivo obrazložitev, sledila je ceremonija skoka čez kožo in vsak je prejel čestitke in priznanje za opravljen častni skok čez kožo.

Prireditev se je zaključila z odhodom čete uniformiranih rudarjev s prireditvenega prostora ob zvokih rudarske koračnice. Sledilo je prijetno druženje ob knapovski malici, pivu in osvežilni pijači. Za knapovsko malico je poskrbela Gostilna Ribnik iz Zagorja ob Savi.

Maja Malovrh Repovž

Foto: RMED Srečno


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekGorel kozolec in električni drog