Danes si lahko ogledate razstave v Zasavskem muzeju Trbovlje, v hrastniškem muzeju, v Delavskem domu Trbovlje in galeriji Medija v Zagorju. Le pogumno, se splača.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 6. julija 2022


Vreme

Danes bo precej jasno, ponekod bo pihal vzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 16, najvišje dnevne od 25 do 31 °C.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že dopoldne bo občasno deževalo, popoldne pa bodo nevihte prehodno zajele večji del države. V petek bo delno jasno.


Zapore cest

V Trbovljah je oviran promet do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 promet urejen izmenično enosmerno zaradi del (izgradnja krožišča).

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Drtija-Izlake, pri Razpotju, je promet urejen izmenično enosmern do 19. julija zaradi vzdrževalnih del.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Rudniška kolonija (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Hribi, od 9. do 11. ure iz TP Zajasovnik, od 12. do 14. ure iz TP Zavrh (nadzorništvo Zagorje), od 8.30 do 12. ure iz TP Vače naselje (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije 9. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Izlake 2,  izvod Zgornje Izlake, Narof, Zgornji Narof (nadzorništvo Zagorje).


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


DDZ – Galerija Medija

Nataša Tajnik Stupar

V galeriji Medija v Zagorju (DDZ) je do 31. avgusta na ogled razstava Nataše Tajnik Stupar. Rojena je bila 6. novembra 1974 v Slovenj Gradcu. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 1999 diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. dr. Jožetu Muhoviču ter leta 2002 tam končala magistrski študij. Od leta 2001 je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov. Od leta 2002 je samostojna ustvarjalka v kulturi in mladinska likovna pedagoginja. Ukvarja se s klasičnim slikarstvom, poseben poudarek daje risbi kot samostojni izrazni zvrsti. Njena dela, za katera je bila večkrat nagrajena, se nahajajo v več slovenskih javnih in zasebnih likovnih zbirkah. Imela je trideset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini ter se udeleževala nekaterih likovnih kolonij (Izlake-Zagorje, 2020). Živi in ustvarja v Velenju. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Staneta Weissa

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 4. septembra na ogled Prvojunijska razstava fotografij fotografskega mojstra Staneta Weissa (1937–2021). Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa obiskovalce popelje skozi podobe hitro rastočega mesta po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Ogledate si jo lahko ob četrtkih med 17. in 18. uro ter ob petkih, sobotah in nedeljah med 17. in 20. uro. Dopoldne si lahko razstavo ogledate med delovniki po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ida Virt

Na današnji dan leta 2018 se je poslovila glasbena pedagoginja in koncertna solistka Ida Virt. Rodila se je 9. marca leta 1942. Na področju glasbe in glasbene pedagogike je Ida Virt delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Kot prva Slovenka je diplomirala na salzburškem inštitutu Carla Orffa. Tam je nekaj let delovala tudi kot predavateljica.

Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje. Vodila je otroške zbore Osnovne šole Trbovlje, otroški pevski zbor Glasbene šole Trbovlje Din don, Mladinski pevski zbor Trbovlje, Mešani pevski zbor Slavček in lovski pevski zbor. Za svoje delovanje je dobila več nagrad in priznanj, med drugim plaketo Tončke Čeč (najvišje priznanje Občine Trbovlje za delo na področju kulture), prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje ter nagrado Frana Gerbiča leta 2004 za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji.


Svetovni dnevi

Tek z biki

V španskem mestu Pamplona tudi letos poteka tradicionalni festival teka z biki. Ta je vsako leto na sporedu od 6. do 14. julija. Udeleženci tako dnevno en teden po 850 metrov dolgi poti, ki vodi do končnega cilja, bikoborske mestne arene, sodelujejo v teku pred množico bikov, ki kot kopitarji zdrsujejo na drsečih tlakovcih, padajo ter so prav tako ali celo bolj prestrašeni kot tekači. Zadnja smrtna žrtev je iz leta 2009, večinoma pa imajo zdravstveni delavci v času festivala dnevno največ opravka s poškodbami zaradi padcev sodelujočih.


Savus