V soboto, 28. septembra, so v KS Podkraj praznovali svoj krajevni praznik. Kljub slabemu vremenu je dogodek privabil precejšnje število krajanov in izgnancev. Praznovanje krajevnega praznika se je začelo že zjutraj, saj so krajani najprej šli na voden ogled po podjetju ETI na Izlakah, nato pa so se sprehodili še po čebelarski učni poti. V Podkraj, na osrednjo slovesnost, so se vrnili v zgodnjem popoldnevu.

Uradni praznik Krajevne skupnosti Podkraj je sicer 6. decembra. Tega dne se je namreč leta 1941 zgodil izgon skoraj vseh prebivalcev kraja, najprej v Rajhenburg, od tam pa v Nemčijo. Izgon nezaželenega dela prebivalcev je bil le eden izmed nemških raznarodovalnih ukrepov, s katerimi se je začela nemška okupacijska uprava po zasedbi velikega dela slovenskega ozemlja.

Skozi zgodovino tega za Podkraj groznega in težkega časa je obiskovalce popeljala Karmen Kreže, ki je prireditev tudi vodila. Matej Kavšek, predsednik Krajevne skupnosti Podkraj, je v svojem govoru povedal, kaj so v zadnjem letu, odkar je začel delovati nov svet krajevne skupnosti, storili v kraju, kakšni so načrti, hkrati pa se je z majhno pozornostjo in stiskom roke zahvalil vsem prisotnim izgnancem. Med povabljenimi gosti je bil tudi nekdanji krajan Ivan Albreht, znani inovator, ki je med drugim tudi poskrbel za obnovo ročne žičnice čez Savo, ki je vpisana v register nepremične kulturne dediščine. Za veselje, zabavo in ples pa je poskrbela mlada glasbena zasedba, Ansambel Klemna Krežeta.

Karmen Kreže

Foto: Branko Klančar