Puder izbiramo po več kriterijih, danes bomo obdelali strukture različnih pudrov. Pravilna izbira zagotavlja harmonijo in naraven izgled kljub ličilom.

Poznamo pudre v različnih oblikah, to vpliva predvsem na prekrivnost. Najmanj prekrivni so tekoči pudri, sem bi lahko uvrstili tudi BB kreme (obarvane kreme). Sledijo pudri v obliki gela ali pene, ti so že bolj prekrivni. Še malo bolj prekrivni so kremni pudri. Pudri v kamnu se pravzaprav redko uporabljajo samostojno ali za ves obraz. Malo poznani so tako imenovani kamuflaž pudri, po obliki kremni, vendar zelo zgoščeni.

BB kreme in tekoči pudri

Po njih lahko posežete ženske z lepo poltjo brez večjih nepravilnosti (mozoljčki, zabarvanja kože). Z njimi boste  zagotovo ohranile naraven in svež videz.

Pudri v obliki gela ali pene

To so praviloma zadovoljivo pokrivni pudri in jih uporablja največ žensk. Tudi v tem primeru je videz še vedno naraven, neobtežen.

Kremni pudri

Pri kremnih pudrih je že potrebna izkušenost, če ne želite, da se zelo očitno vidi. Sicer so zelo v redu, ker je prekrivnost odlična. Primerni so tudi za večerni make up.

Korektor

Gre z roko v roki s pudrom. Na mestih, kjer vam pokrivnost ne zadošča, si pomagate s korektorjem. Običajno na predelu pod očmi in seveda pri mozoljčkih in drugih morebitnih zabarvanjih kože. Tudi njih ločimo po strukturi od tekočih do kremnih. Tu je potrebno še posebej paziti, ker gre za predel pod očmi, kjer je koža tanka in polna drobnih gubic. Če je korektor pregost, se gubice napolnijo z njim in jih na ta način poudarimo.

Pudri v kamnu

So načeloma dobro prekrivni, jih pa koža težko prenaša. Bolje rečeno, če res ni dobro negovana, se bo puder nekako »obesil« na kožo in ne bo videti naravno. Zato se te vrste pudrov bolj uporabljajo kot fiksir osnovnega pudra in za matiranje, podobno kot puder v prahu.

Puder v prahu

Uporablja se izključno za morebitno matiranje po nanosu osnovnega pudra. Pazimo, da ga nanesemo čim manj in samo na predele, kjer je lesk izrazit in premočen. Običajno je to predel nosu in čela.

Kamuflaž puder

Ti pudri niso v široki uporabi, ker so res zelo gosti, prekrivnost je visoka.  Nikakor jih ne smete uporabiti po celem obrazu. Namenjeni so za lokalno uporabo, na primer prekrivanje tatoojev in morebitnih hudih nepravilnosti na koži.

Puder prekriva barvo, ne strukture kože

Raznih brazgotin se s pudrom ne da prekriti, ker so običajno reliefne. Puder v bistvu prekriva samo barvo, ne pa tudi strukture kože. Zelo enostavno: boljša kot je prekrivnost, boj bo opaziti, da ste napudrane. Uloviti morate pravo razmerje med potrebo po prekrivanju in izgubi naravnega videza. Puder naj vam bo v pomoč in ne v breme, zato vedno pričnite  z najbolj blagimi, milimi strukturami. Če vam te ne zadostujejo in ne pokrijejo vaših nepravilnosti na koži, posežite po gostejših. Na ta način si boste zagotovile, da ne boste uporabljale pregostih pudrov brez potrebe, da ste ulovile svoj minimum, kar je ideal.

Pomembno, kakšna je koža

Pri izbiri pudra je pomembno tudi, kakšno kožo imate. Za mastno so bolj primerni mat ali satenasti  pudri, vse s suho kožo pa raje posezite po sijočih. Na ta način boste izničile odklon vaše kože in ga ne poudarjale. Na primer, če bi na mastni koži uporabile  sijoč puder, bi zasijale, ampak ne tako kot bi si želele. Zmotno je misliti, da je puder tudi zaščita pred sončnimi žarki. Na splošno ni, razen če je posebej navedeno, da vsebuje zaščito pred soncem. Zaščitne kreme za obraz lahko uporabljate skozi vse leto. Spomladi, ko je naša koža sonca še nevajena in zato še posebno ranljiva, in poleti, pa je uporaba nujna. Nanesemo jo pred pudrom.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič bo delila več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make –upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.


 

Prejšnji članekCepljenje v Trbovljah
Naslednji članekDanes dogaja