Danes bo v Zasavju bolj malo dogajanja. V zagorski galeriji Medija je še vedno na (fizičen) ogled razstava Jožeta Megliča. To pa je tudi vse, kar se živih dogodkov tiče. Sicer pa danes praznujejo medicinske sestre. Čestitajte jim, če boste prišli danes z njimi v stik.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sreda, 12. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno. Občasno bodo krajevne padavine, predvsem plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 14 do 19 °C. V petek in soboto se bo nadaljevalo nestanovitno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, predvsem plohami in posameznimi nevihtami.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Zaradi nujnih vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu bo danes predvidoma od 6.45 do 8. ure motena oskrba s pitno vodo na naslovnih Dom in vrt (od 1 do 18, 21a, 32 in dd) v Trbovljah. Komunala Trbovlje sporoča, da uporabniki vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure za odjemalce iz TP Selo, izvod Selo – Ribiški dom in od 11. do 13. ure za odjemalce iz TP Toplice, izvod Eberlova (nadzorništvo Zagorje).

Jutri, v četrtek, bo prekinjena dobava električne energije od 8:00 do 13:00 ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Graška cesta, izvod Bric Guček.

Na današnji dan

Na današnji dan leta 1964 se je rodil kuharski mojster Jure Kapelar. Bil je odličen kuharski chef, ki je rad delil svoje izkušnje. V vrhunskega kuharja se je pričel leviti s prakso v hotelu Ilirija v Ljubljani. Prvo zaposlitev je našel v Hotelu Lev. Potem je odšel na grad Tabor v Laškem, kjer je delal 15 let in bil šef kuhinje. Grad Tabor je v tistih časih slovel kot ena najboljših restavracij v Sloveniji. Delal je v restavracijah velikih imen, veliko izkušenj si je pridobil v Londonu, med drugim v znameniti veleblagovnici Harrod’s in v skupini prestižnih hotelov Savoy, med njimi v hotelu The Dorchester, kjer so med rednimi gosti tudi kraljica Elizabeta in kopica filmskih zvezd.

Leta 1972 je umrl šolnik Alojz Hofbauer. Bil je dober pedagog, prednjačil je kot telovadec Sokola, pevec, glasbenik, odrski igralec, knjižničar. Bil je med najbolj zavzetimi graditelji narodnega doma v Hrastniku, uspešen je bil pri gradnji vodovoda, elektrifikacije, letnega kopališča. Upravljal je obrtno trgovsko nadaljevalno šolo. Pisal je v časopise, vzpodbujal delavce pri zavzemanju za njihove pravice. Bil je med narodno zavednimi Slovenci, vzpodbujal je slovensko zavest. Vzpodbujal je delo gasilcev, veliko je prispeval tudi k vedenju o zgodovini Hrastnika, saj je pripravil več zgodovinskih razstav in zbiral gradivo za različne zgodovinske zbirke.

Leta 1977 je na današnji dan umrl pisatelj Ernest Adamič, publicist, filmski režiser, filmski scenarist, ki je globoko sled delovanja pusti tudi v Zasavju. Tam je deloval od leta 1926 do 1941 kot prosvetni delavec, režiser (režiral je nad 40 zahtevnejših odrskih del domačih in tujih avtorjev, ki jih je delno tudi insceniral, delal je kot šminker, scenograf in slikar kulis, risar plakatov, pevovodja itd.) in kot igralec (tudi skupaj z ženo Marijo). V tem času se je ukvarjal tudi s fotografijo, bil predsednik šahovskega kluba ter ustanovni član in trener nogometnega mladinskega moštva Sportni klub Zagorje. Napisal je celo roman o zagorskih rudarjih in steklarjih, vendar ta ni izšel zaradi tega, ker je urednik Tone Seliškar nekam založil del romana. Je pa zato ustvaril nekaj zanimivih filmskih zapisov o Zasavju.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisan svetovni dan medicinskih sester.

Svetovni dan medicinskih sester

Medicinske sestre in zdravstveni tehniki v Sloveniji in po vsem svetu praznujejo 12. maja svoj praznik. Na ta dan se je leta 1820 rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica modernega sestrinstva Florence Nightingale. Mednarodni dan se obeležuje od leta 1965.

V Sloveniji izvajajo medicinske sestre zdravstveno vzgojno delo v vrtcih in izobraževalnih ustanovah, spremljajo zdravstveno stanje prebivalcev v referenčnih ambulantah, nudijo prvo in nujno medicinsko pomoč, samostojno izvajajo zdravstveno nego bolnika in spremljajo njegovo zdravstveno stanje v bolnišnicah, kot patronažne medicinske sestre zagotavljajo zdravstveno obravnavo ter skrbijo za oskrbo v socialnovarstvenih zavodih.

Savus

Prejšnji članekPravilna izbira pudra – po strukturi
Naslednji članekNov asfalt v Ravenski vasi