Združenje ekoloških kmetov Zdravo življenje je v začetku septembra pripravilo drugo letošnjo strokovno ekskurzijo na ekološki kmetiji Pr’ Matet v Gradišču pri Lukovici. Ko obiskovalec stopi na njihovo dvorišče, začuti pristno domačnost.

Udeležence je nagovoril predsednik združenja Janez Ocepek in poudaril prizadevanje občine Lukovica, ki  že od samega začetka podpira Združenje.  Podporo in sodelovanje z Združenjem je z velikim spoštovanjem do kmetov, ekoloških pa še posebej, nato obljubila tudi zdajšnja županja Olga Vrankar.

O težkih začetkih ekološkega kmetovanja sta spregovorila lastnika kmetije Tanja in Marko Cerar, ki sta poudarila, da lahko svoje cilje dosežeš le  s složnim delom. Marko je povedal, kako so mu voljo dajali ljudje, ki si jih je vzel za zgled in da so se tu in tam zgodili »kakšni mali čudeži«, ki so pripomogli, da je vztrajal na začrtani poti. Njuna velika želja je bila, da bi se družina preživljala s kmetijo. Tvegala sta, pustila službo, preživljala hude čase in preizkušnje, se sproti učila in počasi je nekako uspelo. Poleg  predelave mleka predvsem v jogurte in skuto,  pridelujejo še vsega po malem, v glavnem pa zelenjavo in žita. Velik poudarek dajeta kvalitetnemu semenskemu materialu.

Sčasoma sta našla svoj prostor na tržnici v Ljubljani, kjer prodajo večino svojih pridelkov in izdelkov. Priprava na tržni dan vedno traja pozno v noč in terja zgodnje vstajanje. Energična Tanja na tržnici, ali kjerkoli drugje,  tako mimogrede pouči koga o kvaliteti njihove ekološko pridelane hrane, ki jo mnogi premalo cenijo in ji ne dajejo vrednosti ter spoštovanja, ki ji zaradi vsega vloženega dela  in truda pripada. To pa zanesljivo vedo njihove zveste stranke.

Na njihovi domačiji se nahaja tudi sadjarski muzej Tepka, ki je nastal na pobudo Kmetijskega inštituta Slovenije pod vodstvom specialista za sadjarstvo Boštjana Godca, ki ga je tudi razkazal ter na hudomušen način predstavil in spregovoril o raznih sortah, predvsem hrušk. Da je tepka dobila ime po otepanju plodov, pa do takrat tudi niso vsi vedeli.

Marko goji tudi neizmerno ljubezen do starin in starega kmečkega orodja. Vse to je moral svoj čas skrivati pred očetom, ki bi se vsega najraje znebil. Zdaj ima v prostoru nad Tepko svoj muzej, ki ga je ponosno razkazal. Pročelje obeh muzejev je s sušečimi se in razstavljenimi pridelki prava paša za oči. Prav tako je bilo zanimiv ogled celotne domačije in njihovih živali. Ohranjajo slovenske avtohtone pasme, med drugim redijo štajersko kokoš, kravo ciko in  krškopoljskega prašiča.

FT

Foto: Pavla Pirnat in Alenka Pokorn