sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Poznate inozitol?

Inozitol je komponenta celičnih membran in se nahaja pretežno v možganih in živčevju. Včasih ga imenujejo tudi vitamin B8, vendar ni vitamin.

V prehrani se nahaja v mesu, sadju, oreščkih in stročnicah. Glede na to kakšno prehrano uživate, je odvisen tudi dnevni vnos inozitola – od enega do nekaj gramov.

Inozotol je vključen v metabolizem, transport in razgradnjo glukoze in njeno pretvorbo v glikogen. Vpleten je tudi v številne ostale procese v telesu, zato preučujejo, kako njegovo dodajanje v prehrani vpliva na zdravje.

Kljub temu, da številne študije dokazujejo učinkovitost pri določenih težavah, EFSA (European food safety authority ) še ni odobrila zdravstvenih trditev za to spojino.

V raziskavah, kjer so uporabljali visoke odmerke, naj bi inozitol olajšal simptome anksioznosti in depresije, povečal verjetnost zanositve, znižal trigliceride, skupni holesterol in LDL, vplival na menstrualni cikel, ovulacijo. Odmerki, ki so jih uporabljali za preučevanje vpliva na občutljivost celic na insulin in plodnost so bili nižji od tistih, uporabljenih za nevrološke bolezni. »Problem« teh raziskav je v tem, da so trajale krajši čas in v tem času niso opazili resnih neželenih učinkov – večinoma je šlo za bolečine v trebuhu, slabost, napihnjenost, glavobol, vrtoglavico in utrujenost.

Potrebnih bo še več raziskav, da se določi varnost za dolgotrajno uporabo.

V prehranskih dopolnilih ga najdemo v obliki tablet ali prahu in v dveh oblikah: mio-inozitol in D-kiro-inozitol. Mio-inozitol in D-kiro inozitol sta dva od devetih tipov inozitola, ki ga telo proizvede tudi samo. Na splošno ni uradnega konsenza o učinkovitosti spojine, niti katera oblika in odmerek je učinkovit za določeno težavo. Odmerek in oblika inozitola, uporabljena v raziskavah, se je razlikovala glede na različne težave.

Za več informacij o prehranskih dopolnilih vabljeni na posvet v našo lekarno.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Previous article
Next article

Isti avtor