Astaksantin je karotenoid in antioksidant, naravno pridobljen iz alg (Haematococcus pluvalis) s fermentacijo rdečih kvasovk Pfaffia rhodozyma, lahko pa se ga tudi sintetizira. Naraven naj bi bil bolj biorazpoložljiv, medtem ko so za sintetičnega dokazali večjo antioksidantno učinkovitost.
V prehranski verigi daje roza barvo škampom, krilu in drugim rakom, pa tudi lososu. Človeško telo ga ne sintetizira, prav tako pa ni nujno potrebno hranilo.
Je topen v maščobah, zato ga je potrebno jemati s hrano oz. pri obroku. Ostali karotenoidi (beta- karoten in likopen) lahko tekmujejo z astaksantinom za absorpcijo, zato se svetuje jemanje z nekajurno razliko. Poleg tega lahko na absorpcijo vplivajo tudi kalcij in ostali minerali (magnezij, cink, nekatere oblike železa), kjer se prav tako svetuje jemanje z nekajurnim zamikom.
Glede odmerjanja ni določenega varnega in učinkovitega odmerka. Najpogosteje najdemo prehranska dopolnila s 4 oz. 5 mg astaksantina. Odmerki do 18 mg so se izkazali kot učinkoviti brez zaznanih neželenih učinkov. Pri odmerkih večjih od 20 mg, se lahko blato obarva rdeče.
Prehranska dopolnila z astaksantinom so večinoma formulirana tako, da je v kapsuli tudi olje, kar poveča biorazpoložljivost astaksantina.
Kot pri vseh prehranskih dopolnilih je na voljo premalo (resnih) študij, ki bi dokazale učinkovitost astaksantina na določene težave. Obstajajo pa manjše študije, kjer so dokazovali:
– zmanjšanje bolečine pri revmatoidnem artritisu
– zmanjšanje bolečine v mišicah po treningu oz. vadbi
– izboljšanje zmogljivosti, vzdržljivosti in moči
– zmanjšanje poškodb po izpostavljanju UV svetlobi (sončne opekline)
Vabljeni v našo lekarno za več nasvetov.
Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.
Lekarna Pušnik Trbovlje