četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Povorka rudarjev

Ko se spominjamo ob koncu leta dogodkov iz letošnjega leta, članom zagorskega društva RMED Srečno Zagorje prav gotovo v spomin pride zadnja prireditev ob prazniku sv. Barbare. Poslali so nam zapis o prireditvi, ki ga z veseljem objavljamo. Ob tej priložnosti se je spet vila povorka uniformiranih rudarjev po Zagorju.

Prireditev v počastitev praznika rudarjev – sv. Barbare s tradicionalno povorko po Zagorju je društvo RMED Srečno Zagorje 4. decembra letos organiziralo že devetič. Prireditev se je začela pri spomeniku rudarskim rodovom, kjer je spet odmevala rudarska himna Stan rudarski bodi nam pozdravljen od Malega vrha do Vinskega vrha in nazaj. Toda letos pod taktirko novega dirigenta Rudarskega pevskega zbora Loški glas Luke Groboljška,  je poudarila Maja Malovrh Repovž in še posebej pozdravila vse, ki s svojo prisotnostjo izražajo pripadnost tradiciji in spoštujejo rudarsko dediščino zagorske doline.

V kratkem pozdravnem govoru je prisotne pozdravil tudi predsednik društva Franci Brinovec in jim čestital ob stanovskem prazniku. Nekaj besed je zbranim namenil še župan Matjaž Švagan, potem pa je predsednik vse skupaj povabil v slavnostno povorko, ki se je ob zvokih Pihalnega orkestra Svea počasi pomikala proti Kulturnemu centru Delavski dom. Povorko so spremljali številni domačini ob poti in na balkonih.

Pred KC Delavski dom se je kulturni program nadaljeval. Rdeča nit prireditve je bilo težko delo rudarja, ki ga je med delom ščitila sv. Barbara. Prireditev so z glasbo obogatili pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas in Pihalni orkester Svea Zagorje, z recitacijami pa člani društva Maja Malovrh Repovž in Rihard Majcen, ki je v Zagorju prvič javno predstavil recitacijo rojaka Emila Eberla – Mi Zasavci. Pesem je bila napisana pred 30. leti, a je danes še kako živa in aktualna.

 


Mi, Zasavci

V naši deželi doline so tri,

kjer Hrastnik, Trbovlje, Zagorje tiči,

v njih šahtni le stolpi spominjajo še

dejavnost, da tu se odvijala je,

živahna, koristna za naše ljudi,

ki z njo okoriščali smo se prav vsi.

 

Tu premog se kopal kar dvesto je let,

se z njim je napajal slovenski naš svet,

saj je energijo potrebno dajal,

v domove toplino prijetno poslal;

so čislali ga in hvalili v nebo,

saj vzdevek so dali mu – črno zlato.

 

V časih današnjih, ko premog več ni

potrebna dobrina za mnoge ljudi,

kar hitro pozablja na tiste se dni,

ko nepogrešljivi so knapi bili.

V Črnih revirjih doline pa tri,

pomnik so, da knap tu še vedno živi.

Mi smo Zasavci prav fejst vsi ljudje,

pretaka nam v žilah se knapovska kri,

njih srca kalila stoletja so se

ob delu nevarnem brez sončne luči.

Smo prav prijazni do vseh soljudi,

priložnost nam vsaka veselje rodi,

pa ljubimo radi, saj to nas krepi,

a vince nam sladko življenje pestri.


V okviru prireditve je potekala tudi otvoritev v avli KC DD postavljene fotografske razstave rudarskih motivov avtorja dr. Borisa Skalina, ki ga je predstavil Milan Razboršek. Avtor se je prireditve udeležil, se predstavil in zahvalil za povabilo.

Društvo RMED Srečno Zagorje je v devetih letih od ustanovitve izvedlo številne prireditve. Tokrat je program povezovala Marija Topole, ki je na koncu vsem zbranim čestitala ob stanovskem prazniku in jim zaželela tudi vse dobro v novem letu. Sledilo je stanovsko in društveno druženje ob sv. Barbari in pogostitev.

Ob 18. uri je bila v cerkvi sv. Petra in Pavla maša ob sveti Barbari, ki jo je vodil monsignor dr. Anton Stres in so se je tradicionalno udeležili tudi uniformirani člani društva.

Na stopnišču odraslega oddelka Knjižnice Mileta Klopčiča je na ogled razstava izbranih izdelkov učencev osnovnih šol občine Zagorje in dijakov Srednje šole Zagorje ter Varstveno delovnega centra Zagorje, ki so sodelovali na letošnji Ustvarjalni delavnici na temo rudarska kulinarika v Zagorju ob Savi. Razstavljeni pa so tudi nekateri najboljši izdelki preteklih natečajev.

RMED

Foto: RMED Srečno Zagorje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor