Na Geografskem inštitutu Antona Melika, ZRC SAZU, v okviru bilateralnega slovensko-švicarskega projekta raziskujemo preobrazbo malih industrijskih mest. Pri preobrazbi nas še posebej zanima vloga industrijske dediščine.

Na podlagi dosedanjih rezultatov raziskave, ki smo jo opravili v Trbovljah, smo ugotovili, da so predstave posameznikov o tem, kakšno vlogo naj ima industrijska zapuščina v prihodnjem razvoju mesta, zelo deljene. Hkrati imajo industrijski objekti in prostori, ki so neposredno ali posredno povezani z industrijsko in rudarsko preteklostjo, za prebivalce tudi močno identitetno vlogo. Ker gre za relativno obsežne površine in stavbni fond, bi radi bolj podrobno raziskali, kako prebivalci Trbovelj dojemajo industrijsko zapuščino in kako si zamišljajo njeno vlogo v prihodnjem razvoju mesta.

V prvem koraku raziskave o industrijski zapuščini vas vabimo, da do 31. januarja 2023 s pisnimi ali video prispevki delite z nami vaše osebne poglede in zgodbe, povezane z industrijsko zapuščino. Zgodbe lahko izhajajo iz vaših osebnih izkušenj, lahko pa opišete tudi spomine, izkušnje ali anekdote vaših sorodnikov ali znancev.

Na podlagi analize zbranega gradiva bomo izbrali posamezne objekte in prostore v mestu, o katerih bomo razpravljali na delavnici. To bomo organizirali v Trbovljah predvidoma marca 2023. Delavnica bo namenjena oblikovanju vizij, kako v prihodnosti ravnati z industrijsko zapuščino in kakšne so izvedljive možnosti za njeno rabo v prihodnosti. S tem pristopom želimo spodbuditi oblikovanje dolgoročne vizije rabe industrijskih objektov in prostorov v mestu ter s tem prispevati k trajnostni preobrazbi mesta, ki bo v interesu prebivalcev.

Podrobnejša navodila za deljenje vaših zgodb in vprašanja prilagamo.

K sodelovanju želimo privabiti čim več prebivalcev Trbovelj. Sami lahko k temu pripomorete tako, da delite naš dopis in navodila s svojimi sorodniki, prijatelji, sosedi, sodelavci v službi in drugimi Trboveljčani. Za dodatno motivacijo obljubljamo, da bomo nekaj izbranih prispevkov tudi nagradili s praktičnimi nagradami.

Sodelavci Geografskega inštituta Antona Melika


Navodila za pripravo prispevkov o industrijski zapuščini Trbovelj

Format

Prispevki so lahko napisani na roko, natipkani ali posneti s pomočjo kamere ali pametnega telefona. Izberite možnost, ki vam je najbližja.


Vsebina

Vsak zapis naj vsebuje kontakt avtorja, saj si želimo, da bi se nam pridružili tudi na delavnici, ki jo načrtujemo v marcu 2023. Da vas bomo lahko povabili na skupno srečanje, bomo rabili vaše ime, priimek in kontakt, na katerem ste dosegljivi (telefonska številka, naslov in elektronski naslov). Vaše osebne podatke bomo uporabili zgolj za komunikacijo z vami, sicer pa bodo vaše identitete v rezultatih raziskave zakrite.


V vašem prispevku opišite industrijsko zgradbo ali prostor, povezan z industrijsko ali rudarsko tradicijo:

  • Zakaj je ta konkretna industrijska zgradba ali prostor pomemben za vas?
  • Kakšne občutke vam zbuja ta zgradba ali prostor?
  • Kako je vaše življenje povezano s to zgradbo ali prostorom?
  • Veseli bomo, če z nami delite kakšno zgodbo, doživetje ali anekdoto, povezano s to zgradbo ali prostorom, ki vam je še posebej ostala v spominu. To je lahko vaša osebna zgodba ali zgodba, ki vam jo je povedal sorodnik ali znanec.
  • Kaj si želite, da se zgodi s to zgradbo ali prostorom v prihodnosti?
  • Kaj bi takšna prihodnost stavbe ali prostora pomenila vam osebno in širše, za mesto?

Pošiljanje

Po pošti: ZRC SAZU, Geografski inštitut Antona Melika, Maruša Goluža, Novi trg 2, 1000 Ljubljana,

na elektronski naslov trbovlje@zrc-sazu.si,

Video vsebine zaradi velikosti datotek lahko pošljete na elektronski naslov trbovlje@zrc-sazu.si prek vmesnika WeTransfer.


PR objava   

 


 

Prejšnji članekGasilci so pomagali
Naslednji članekPovorka rudarjev