Gasilci v Zasavju so v sredo, 27. aprila, posredovali na Izlakah pri prometni nesreči. Objavljamo tudi obvestilo Uprave za zaščito in reševanje okrog kurjenja kresov.

Trčili osebni vozili

V sredo, 27. aprila, ob 12.04 sta na regionalni cesti Izlake–Orehovica v naselju Medijske toplice, občina Zagorje ob Savi, trčili tovorno in osebno vozilo. Kot so ugotovili policisti PP Trbovlje, je  voznik  tovornega  vozila  zaradi neprilagojene  hitrosti trčil v osebno vozilo, nato pa se prevrnil na bok v strugo  potoka.  Pri tem je bila udeležena voznica lažje telesno poškodovala.

Gasilci PGD Zagorje-mesto in Trbovlje-mesto so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč pri usmerjanju prometa in pri izvleki vozila. Reševalci NMP Zagorje ob Savi so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Kurjenje kresov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje morebitnih javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo ob prvomajskih praznikih kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke, omejitve in prepovedi:

– prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi vsaj v obsegu enega metra od roba kresa,

– če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. peskom, kamni, opeko ali kovino),

– kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe,

– ob vetrovnem vremenu se kresa ne sme prižigati oziroma je treba kurjenje prekiniti,

– pri kurjenju kresov je priporočljivo uporabiti čim bolj suh les,

– prepovedano je uporabljati nevarne, vnetljive in eksplozivne snovi ter kuriti odpadke,

– po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. peskom ali zemljo),

– na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti zagotovljeni ustrezni ukrepi, predvsem požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci,

– če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

V primeru razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja je kurjenje kresov prepovedano.

Savus

Fotografija je simbolična.