četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Poslanci o usodi RTH

Ker zapiralna dela še niso zaključena, degradirane rudniške površine niso sanirane, socialnega načrta za karierno preusmeritev zaposlenih tudi ni, so zasavski poslanci v preteklem mandatu že predstavili predlog Zakona o podaljšanju zapiranja RTH. S predčasnim odstopom Cerarjeve vlade so se vsi postopki obravnave zakonskega predloga v DZ vrnili na izhodiščno točko.  

Danes, 5. oktobra, so se glede razreševanja problematike, ki jo prinaša nameravana ugasnitev RTH, pogovarjali zasavski poslanci, zasavski župani in vodstvo RTH. Iz poslanske skupine Levica so ob tem sporočili, da so skupaj s trboveljskim poslancem Primožem Siterjem ob nastopu mandata preverili vsebino zakona in možnosti za njegovo ponovno vložitev. "Glede na dejstvo, da je zakonodajno-pravna služba Državnega zbora o predlogu iz prejšnjega mandata podala negativno mnenje, Vlada RS pa mnenja sploh ni podala, smo v vsakem primeru na začetku," pravi Siter, ki bo, za vsebinsko oblikovanje dopolnitve novele in njeno ponovno vložitev vključil tudi lokalno civilno družbo ter zaposlene v RTH. Ob tem pa dodaja, da moramo najprej "vedeti, pri čem sploh smo in kako se bo reševanja te problematike lotilo pristojno ministrstvo."    

Zasavski poslanec Siter bo zato na naslednji redni seji Državnega zbora postavil poslansko vprašanje ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek: do kdaj bodo končana vsa dela v zvezi z zapiranjem rudnika do nivoja, da se izključi nevarnost za zdravje ali življenje ljudi in živali ter možni povzročitelji onesnaževanja okolja oziroma predvidljive škode na objektih in okolju; kako bo vlada uredila financiranje zapiranja RTH po 31.12.2018 in na kakšni pravni podlagi; ter katera dela v zvezi z zapiranjem RTH sploh še niso izvedena in zakaj? V Levici so ob tem še spomnili, da je Bratuškova Siterju na zaslišanju ob kandidaturi za ministrico obljubila, da bo razvoju zasavske regije namenila posebno pozornost.

ZT

Isti avtor