sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Poropatič o krvavih Revirjih

Kakšen film je Pozdrav iz krvavih Revirjev?

Gre za kriminalno komedijo, ki smo jo posneli v filmsko ustvarjalnem društvu Loke studio. Želeli smo narediti film, v katerem bi močno poudarili naše lokalno okolje, se pravi Zasavje. Temu primerno smo povabili k sodelovanju domače ljudi, domače znanje, uporabili smo domače lokacije, domače štose, ki jih bodo, upamo, zelo dobro sprejeli Zasavci. Upamo pa, da jih bodo razumeli tudi tisti, ki niso iz tega okolja.

Kakšno je dogajanje v filmu?

Film govori o zelo težkih zločinih, umorih v Zasavju. V Zasavje prileti iz Ljubljane inšpektor, da bi raziskal dogajanje. Kot se rado zgodi, je dotični inšpektor iz Ljubljane dokaj zvišen nad Zasavjem. Potem pa počasi pričenja spoznavati, da le ni tako slabo, hudo. Hkrati pa seveda doživlja stvari, ki so posledica kulturnih razlik med našimi kraji in zunanjim svetom.

Kje in kdaj ste snemali?

Snemanje filma je v celoti potekalo v Zasavju. To je bila naša izrecna želja, ker smo zelo lokalno orientirano filmsko društvo. Potekalo je povsod po naših krajih: v gozdov, na hribih, v dolinah, pa konferenčnih sobanah in kulturnih dvoranah. Produkcijski plan je bil zastavljen lani avgusta, ko smo z zelo napornim snemalnim načrtom uspeli v treh tednih posneti 85 odstotkov filma. Ostalih 15 pa smo dosnemavali ob koncu lanskega leta.

Kdaj je premiera in kaj lahko pričakujejo gledalci?

Film je narejen, dosegel je zavidljivo dolžino ure in 43 minut, tako, da je precej zajeten celovečerni film. Na premiero pa vljudno vabimo ta petek, 22. junija, ob 19.30 uri v Delavski dom Trbovlje. Vstop bo prost.

V filmu se pojavlja več znanih zasavskih imen. Kdo vse in kaj so odigrali?

Pojavlja se jih veliko, lahko bi jih dobili še več, če bi naš snemalni načrt to omogočal. Še marsikoga smo imeli v mislih, da bi nastopil v različnih vlogah, vendar nam tega ni uspelo izvesti. Smo omejena ekipa z omejenim časom. Naj omenim, da v filmu nastopata županja Trbovelj Jasna Gabrič in župan Zagorja Matjaž Švagan, ki igrata kar sama sebe. Eno večjih vlog je odigral tudi direktor DDT Zoran Poznič, ki igra policijskega šefa. Nastopa tudi Primož Siter, ob snemanju še ni bil poslanec Državnega zbora. V epizodni vlogi je nastopil bivši poslanec Bogdan Barovič. Ostali pa – gledalci naj si ogledajo film, pa bodo videli, kdo vse je še zraven. Spoznali bodo marsikoga, ker smo uspeli angažirati znane ljudi s področja kulture, gledališča, prostovoljstva, da so se v takšni in drugačni vlogi pojavili v filmu in nam pomagali ustvariti dober izdelek.

Kdo pa igra glavne vloge?

Glavni vlogi sta zasedla David Lindič iz Trbovelj in Kristjan Pavlič iz Kisovca, ki je tudi član našega društva. Zelo pomembni vlogi igrata tudi Bogdan Šteh in Aleš Zaletel.

Kaj pa ženske?

Tudi ženske igrajo pomembno vlogo v filmu. Številčno prekašajo število moških, ki igrajo v filmu.

Kakšna bo pot filma po premieri?

Po premieri načrtujemo vsezasavsko turnejo filma. Škoda bi bilo, da se film, ki je tako lokalno orientiran, ne bi predvajal na vseh možnih koncih naše čudovite regije. Za naprej pa bomo videli, kakšni bodo odzivi, kakšne bodo možnosti in kakšne poti se nam bodo odprle. Volja je, če smo vložili toliko časa v film, bi seveda radi, da ga vidi čim več ljudi.

Marko Planinc

Isti avtor