V petek smo v Trbovljah že desetič razglasili Zasavca leta. Pravzaprav tokrat Zasavko in Zasavca leta. Naziv za leto 2023 sta si z odličnim delom vsak na svojem področju prislužila dr. Špela Režun in dr. Uroš Ocepek. Še enkrat čestitke.

Včasih sem se spraševal, kako bomo vsako leto zbrali pet nominirancev za Zasavce leta. Odličnih zasavskih ljudi vendarle ni toliko, sem si mislil. V desetih letih smo jih nominirali okrog 50. In, nikoli nismo imeli težav, da bi bilo kakšno leto premalo kandidatov. Večkrat, tudi letos, smo imeli drugo težavo. Kako izmed izjemnih posameznikov izbrati nominiranke in nominirance. Vedno je bilo vsaj še toliko takšnih, ki bi jih prav tako lahko nominirali.

Prav zanimivo je, da je izbor, kakršenkoli je, vedno pravilen. Vsak izmed nominirancev je namreč osebnost, ki bi si z vso pravico zaslužila naziv Zasavka ali Zasavc leta. In izbor torej nikoli ni napačen.

Tudi letos je bila predlagana ekipa krasna. Na odru, pa tudi po prireditvi se je čutila pozitivna energija vseh, ki so sodelovali. Zasavci smo lahko ponosni na svoje ljudi. Tako tiste, ki ustvarjajo v Zasavju in nosijo dobro ime regije po Sloveniji in svetu, kot tiste, ki imajo pri nas močne korenine, iz katerih črpajo energijo in ustvarjajo po svetu.

Marsikoga je naše okolje zaznamovalo za vse življenje. Uspešni Zasavke in Zasavci so znali iz naših krajev odnesti najboljše: pozitivno trmo, delavnost, poštenost, čut za pravičnost, tovarištvo in optimizem. Včasih tudi robatost, ki prav pride. Pa nežnost, ki pride še bolj prav. In neizmerno vero v človeka.

Veselim se že novega izbora za Zasavca leta. Ker vem, da bo tudi leto 2024 postreglo z izjemnimi uspehi Zasavk in Zasavcev na različnih področjih življenja in dela. No ja, januar je mimo, pa imamo Zasavci že kaj pokazati.

Marko Planinc

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji članekŠirili bodo knjižnico
Naslednji članekZasavci na Alpe Adria