četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Ponedeljkov razmislek: Zaprto za gasilce

V preteklih dneh so na polno zavijale sirene. Zagorelo je v stolpnici v Trbovljah. Gasilci in policisti so se pri reševanju in posredovanju močno izkazali. So pa gasilci v dneh po intervenciji z izjemno taktnim pismom opozorili na nekaj težav, ki so jih imeli tokrat pri gašenju.

Zamislite si, da zagori v vašem stanovanju v sedmem nadstropju stolpnice. Ogromno stanovanj, ljudi. Gasilci se pravočasno pripeljejo na intervencijo, pa je stavba tako zaparkirana, da ne morejo gasiti. Le nemočno lahko opazujejo, kako gori vaše stanovanje, kako se ogenj širi in na koncu je prava katastrofa. Pred stolpnico pa je vaš avto parkiran ravno tam, kjer je intervencijska pot. Ali pa avto soseda(e) …

Intervencijska pot je zarisana z namenom. S tem, da se na njej ne parkira. Do požara (ali pa zdravniškega zapleta) lahko pride vsak trenutek. Danes, zdajle, ali pa čez pet let. Ampak lahko pride. Nikoli ne vemo, kdaj bo potreben dostop do hiše, stavbe, stolpnice. Podnevi, ponoči, čez praznike ali vikende. Mi pa nonšalantno parkiramo, ker je tam pač prostor. Itak da je, ker večina stanovalcev in obiskovalcev upošteva, da mora biti intervencijska pot prosta.

Očitno bodo morali občinski redarji večkrat okrog sosesk in s kaznimi poskrbeti za varne in proste pristope. Ljudi je sicer nemogoče prepričati, da je parkiranje na intervencijskih poteh prepovedano. Prepovedano! In pika. Pomislite, da zaradi vašega avta, ki je zaprl pot gasilcem, umre človek. Si boste kdaj odpustili?

Druga stvar, na katero so opozorili gasilci, je ta, da nekateri stanovalci niso hoteli zapustiti stavbe, ko se je valil dim po njej. S tem so povzročili gasilcem (in sebi) veliko nevšečnosti. Morali so jih spravljati na balkone, da so dihali zunanji zrak. Lahko pa bi tam ostali ujeti, kajne?

Kdo smo mi, da bi sami presojali, kaj moramo ob izrednih razmerah, kar požar v stolpnici vsekakor je, odločali, kaj je za nas varno in kaj ne. Ogenj je včasih izjemno nepredvidljiv. In tisti, ki vodijo intervencijo, najbolj vedo, zakaj zaukažejo evakuacijo. Vedo, kako najbolje postopati, da bo varno za vse. Za stanovalce, da ostanejo nepoškodovani, da ne rečem živi, in za gasilce, da bodo lahko varno gasili. Zato ob takšnih situacijah pametovanje ni na mestu. Bolje je poslušati navodila, svojo pamet postaviti v kot in se ravnati tako, kot vodja intervencije ukaže. Življenja vseh so takrat najbolj važna. Ne ogrožajmo s pametovanjem sebe, še posebej pa ne tistih, ki so nas prišli reševati.

V Trbovljah se je tokrat kljub omenjenim nevšečnostim (zaprta intervencijska pot in neupoštevanje navodil) dobro izteklo. Že naslednjič je lahko povsem drugače.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor