sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Ponedeljkov razmislek: Smeti skozi okno

S prijateljem sedim v Perkmandeljcu ob Trboveljščici in pijem kavo. Kar naenkrat nekaj prileti mimo. V potok. Presenečeno pogledava v vodo in vidiva, da je priletela vrečka s solato. Od kod, hudiča? Iz enega od stanovanj nad Perkmandeljcem.

Bila sva presenečena. Mislil sem, da se to ne dogaja več. Da so smeti skozi okno metali v srednjem veku. Kaj šele hrano. Niti na kraj pameti mi ni prišlo, da se leta 2024 to lahko zgodi v Zasavju, kjer smo v zadnjih dvajsetih letih kar pošteno zavihali rokave kar se zbiranja odpadkov tiče.

Na ta dogodek sem že pozabil. Potem pa danes berem na občinski fb strani, da se podobne stvari dogajajo tudi drugod. Npr. v največjem naselju v mestu. Nekateri stanovalci Sallauminesa namreč mečejo smeti, med katerimi so ženski vložki in obrane kosti piščanca, ter celo hrenovke, kar čez balkon. Nepojmljivo!

Okoljevarstveniki opozarjajo na onesnaženje narave. Kaj, če bi se lotili najprej vzgoje ljudi, da ne bi bili več neandertalci. Narava ne odpušča. Če je nekdo zmožen skozi okno ali balkon vreči smeti, verjetno meče popito pločevinko skozi okno avtomobila, pusti svinjarijo za seboj v parku, daje povsem napačen zgled svojim otrokom.

Če mu je težko odnesti smeti v za to namenjene zabojnike pred stavbo (tako ali tako se pelje z dvigalom), naj ne stanuje v stolpnici. Preseli naj se v jamo na Montekukuli, tam bo lahko odmetaval smeti kar po jami, dokler mu ne bodo presedle. Če mu seveda bodo. Vsekakor pa si leta 2024 nihče (ampak res nihče) ne bi smel več privoščiti, da smeti enostavno zaluča skozi okno ali čez balkon.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor