Svetovni pohod z rdečimi baloni je na zadnji februarski dan potekal tudi v Trbovljah. Že šesto leto zapored (v Trbovljah tretjič) sta ga pripravila Zavod 13 in pobudnica Katja Barlič. Dogodek je podprla tudi Občina Trbovlje, zbrane pa je nagovorila podžupanja Maja Krajnik.

Pohod z rdečimi baloni pripravljajo ob mednarodnem dnevu redkih bolezni 28. oziroma 29. februarja. Rdeči baloni, ki jih nosijo pohodniki od začetne do končne točke pohoda, simbolizirajo ljubezen in sprejemanje vsakršne drugačnosti. Pobudnica pohoda je Katja Barlič, tudi sama mama deklice z redko boleznijo, sindromom Pallister Killian.

Letošnji pohod se je začel nekaj pred enajsto uro dopoldan pred stavbo občine Trbovlje. Udeleženci so se z rdečimi baloni v rokah sprehodili skozi Trbovlje do Delavskega doma. Ob zaključku prireditve je v kinodvorani DDT potekala pravljična urica za otroke, ki so jo pripravili v trboveljski knjižnici.

Podnaslov letošnjega pohoda je Kaj pa Ona? »Želimo se obrniti na mamo otroka, ki največkrat nima prave psihološke pomoči,« so zapisali organizatorji pohoda. Vsem porodnišnicam v državi so poslali prijazno pismo in jih opozorili, da ob skrbi za otroka na psihično podporo ženske nikakor ne smejo pozabiti. Pripravili so tudi zloženke, ki ponujajo brezplačno in nestrokovno pomoč s strani staršev.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje / AK