Na Dolu pri Hrastniku so se morali posloviti od starega gasilskega doma. Zgradili so ga leta 1860. Podrli so ga v tednu od 10. do 15. decembra 2023. Na Dolu delajo prostor za širitev državne ceste.

Stavbo leta 1860 niso zgradili za gasilski dom. Postavili so stavbo, v kateri so mladi Dolani nabirali znanje, saj so tam uredili osnovno šolo. Šele kasneje so v stavbi uredili gasilski dom, ki je bil dolga leta dom dolskih gasilcev, ki so močno oblikovali družabno in siceršnje življenje v kraju.

Če bi zidovi govorili, bi znali povedati marsikaj. Prostori gasilskega doma namreč niso bili le dom gasilcev, gasilska dvorana je bila tudi kulturno in družabno središče kraja. V njej so pripravljali različne prireditve, tako kulturne kot družabne. Bila je primerna za srečanja, predavanja, občne zbore, silvestrovanja, pustovanja, veselice, tudi poroke in sedmine. V njej je imeli pred desetletji npr. prostor za vaje takratni dolski tamburaški orkester. Še pred letom dni so bile v gasilski dvorani v starem gasilskem domu na ogled različne tamburice. Da seveda o različnih spominskih slikah in različnih starih gasilskih rekvizitih ne govorimo.

Na Dolu so gasilci dobili dom v novem gasilskem domu, ki ga s pridom uporabljajo. Je moderno opremljen in primeren za bogato dejavnost PGD Dol pri Hrastniku, ki je v zadnjih letih postalo društvo z enim najboljših intervencijskih moštev v Zasavju.

Fotografije nekdanjega gasilskega doma, ki bo ostal v spominu marsikaterega Dolana po dogajanjih v njem, bodo ostale zgodovini. Tudi fotografije našega fotografskega mojstra Branka Klančarja, ki je s fotografskim aparatom spremljal podiranje starega gasilskega doma.

MP

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji članekKraje
Naslednji članekKljučno načelo št. 6: Ne sodite, česar niste izkusili