Dušan Kastelic je priznan slovenski ilustrator, stripovski avtor in animator, ki prihaja iz Zagorja ob Savi. Njegova Celica je gostovala na preko sto festivalih po vsem svetu in bila tudi večkrat nagrajena. Na predvečer kulturnega praznika je na velikem odru Gallusove dvorane v Cankarjevem domu prevzel še nagrado Prešernovega sklada.

»Dušan Kastelic je v Sloveniji in v svetu eden od pionirjev tehnike računalniške 3D-animacije, svoje filme pa vselej ustvarja kot producent, režiser, scenarist, glavni animator, avtor likovne zasnove scenografije in likov, montažer … A njegovi filmi, zlasti pa Celica, se kljub majhni ekipi, slabim produkcijskim pogojem in bornemu financiranju tako na tehnični kakor tudi na vsebinski ravni očitno zlahka kosajo s standardi kakovosti velikih studiev. /…/ Animirani film Celica je še kako živ dokaz o tem, da mogočna umetniška dela niso nujno ‘velika’, saj avtor v kratkem, poetičnem, a vendarle izjemno dostopnem filmu na samosvoj in neposreden način spregovori o ujetosti posameznika v tesne okvire družbe,« je v obrazložitvi zapisala predsednica Strokovne komisije za avdiovizualne umetnosti Varja Močnik.

Nagrade Prešernovega sklada so poleg Kastelica prejeli še pesnik Jure Jakob za pesniško zbirko Lakota, skladatelj Tomaž Svete za skladbo Koncert za dve violini in godala ter operi Ada in Antigona, igralka Maruša Majer za vlogo v filmu Ivan ter za ustvarjene vloge v zadnjih treh letih, zborovska dirigentka Martina Batič za poustvarjalne dosežke v zadnjih treh letih ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva za arhitekturna dela zadnjih treh let.

Martina Drobne

Foto: Branko Klančar