V Zasavju po podatkih Statističnega urada RS živi sedem Francetov in 71 Julij. Obliki imena France sta tudi Franc in Franci, teh je v Zasavju nekoliko več – 755 je Francev, 99 pa Francijev. Prešernov je bore malo – v zasavski, pomurski, savinjski, posavski, primorskonotranjski in goriški regiji skupaj le enajst.

Tako kot talenti našega največjega pesnika je očitno neponovljivo tudi njegovo ime – danes ne v Zasavju, ne v celotni Sloveniji ni človeka, ki bi nosil ime France Prešeren.

Letos Zasavce na Prešerna veže nekaj, na kar smo lahko resnično ponosni. Iz naših vrst prihaja letošnji dobitnik nagrade Prešernovega sklada, Zagorjan Dušan Kastelic.

V vseh treh zasavskih občinah so včeraj pripravili prireditve ob kulturnem prazniku, kjer so podelili kulturna priznanja in nagrade – v Hrastniku priznanje 8. februar, v Trbovljah nagrado Tončke Čeč, v Zagorju pa plaketo in priznanje dr. Slavka Gruma.

V Zagorju je po Francetu Prešernu poimenovana Prešernova cesta. Včasih je njegov portret krasil bankovec za 1000 tolarjev, danes pa ga najdemo na slovenskem kovancu za dva evra.

MD

Foto: Wikipedia