Godalni orkester na GŠ Zagorje deluje že od leta 1983. Takrat je Jožica Zupan večjo skupino godalcev povezala v orkester, ki se še danes predstavlja na vseh koncertih glasbene šole tako v godalni kot v simfonični zasedbi. Zadnjih 20 let orkester vodi Klemen Benko, mlajši godalni orkester pa Katja Žekar.

Godalni orkester se ves čas trudi obdržati stik s klasičnih orkestrskim programom, ki je tudi najzahtevnejši. V času svojega obstoja so igrali številna zahtevna klasična dela, v posebno čast pa jim je bilo sodelovanje s priznanimi umetniki: violinistko Anjo Bukovec, tenoristom Janezom Lotričem, glasbeno skupino Orlek in drugimi. Pomemben del repertoarja orkestra je tudi slovenska glasba.

Simfonični orkester največkrat nastopa ob jubilejih šole, občinskih proslavah in državnih srečanjih. Še posebej zanimivo je, ko se jim na odru pridružijo učenci pihal, trobil in tolkal.

Na koncertu se bodo predstavili s številnimi zanimivimi skladbami, med katerimi bosta tudi dve filmski (iz filmov Pirati s Karibov in Schindlerjev seznam), Pfeif polka, Slovenija, od kot lepote tvoje in priredba zadnje čase pogosto slišane Ne bodi kot drugi, uglasbenega dela pesnika Ferija Lainščka.

V Glasbeni šoli Zagorje so poleg vabila na koncert pripravili še koncertni bonton, v katerem je zapisano primerno vedenje na tovrstnih koncertih. V bontonu je med drugim zapisano, da naj zamudniki v dvorano vstopijo ob prvem aplavzu in ne med skladbo. Ploskanje med stavki ni zaželeno. Majhni otroci, ki še ne zmorejo zbrano poslušati koncerta, nanj ne sodijo. Obiskovalci, ki želijo dogodek ovekovečiti s svojimi fotoaparati, pa naj to storijo brez bliskavice.

Začetek koncerta bo ob 19. uri.

Savus

Foto: arhiv GŠ Zagorje