ponedeljek, 22 aprila, 2024

Iz te kategorije

Pet korakov do življenja brez odpadkov

Odpadki so (žal) del našega vsakdanjega življenja in potreben je trud, da se jim začnemo izogibati. Marsikdaj je težko presoditi, kaj je v življenjua brez odpadkov »prav« in kaj »narobe«. Vsakdo, ki se želi uspešno spopadati z odpadki, mora poznati pet korakov za zmanjševanje količine smeti v našem vsakdanu. S temi koraki so povezane tudi vsebine na spletni strani Manj smeti – Manj skrbi.
Prvi korak: zavrnemo. Brezplačna, promocijska darilca, kot so kuliji, majice in podobno, lahko enostavno zavrnemo. Samo zato, ker je predmet brezplačen, še ne pomeni, da ga moramo sprejeti v svoje življenje. Naučimo se reči »ne, hvala«.

Drugi korak: zmanjšamo. Premislimo, kaj potrebujemo. Iz našega življenja izločimo vse, česar ne potrebujemo. Tako bomo prihranili prostor in denar, saj se bo zmanjšala tudi pogostost naših nakupov.

Tretji korak: ponovno uporabimo. Tisto, kar že imamo, ponovno uporabljamo, dokler gre. Poiščemo druge načine uporabe za predmete, ki bi jih sicer vrgli v smeti. Če na primer, kupujemo olive v kozarcih, te pomijemo in jih uporabimo za različne ustvarjalne projekte ali za vlaganje in pripravo ozimnice.

Četrti korak: recikliramo. Ta korak je na dnu lestvice življenja brez odpadkov z zelo dobrim razlogom. Veliko odpadkov, ki so primerni za reciklažo, še vedno namesto tega pristane na odlagališčih ali v sežigalnicah. Tudi za reciklažo so potrebne surovine in energija, poleg tega pa vsaj pri reciklaži plastike tega procesa ne moremo ponavljati v neskočno – plastiko je mogoče reciklirati samo enkrat ali dvakrat, nato pa je njena kakovost že tako slaba, da je ni več mogoče reciklirati.

Peti korak: kompostiramo. Če sledimo vsem štirim zgoraj navedenim korakom, nam sčasoma ostanejo le še organski odpadki, iz katerih lahko naredimo kompost oziroma »hrano« za rastline na našem vrstu. Če te možnosti nimamo, povprašamo znance, ali potrebujejo organske odpadke za kompost, v najslabšem koraku pa jih damo v za to namenjen zbiralnik.

Martina Drobne (Manj smeti – Manj skrbi)

http://www.manjsmetimanjskrbi.si

Isti avtor