Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v veliki dvorani predsedniške palače priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2020. Med prejemnicami je bila tudi Mateja Kos s Podkuma.

Pahor o prostovoljstvu

Gre za najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskim organizacijam vsako leto podeli odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Predsednik Borut Pahor je čestital letošnjim nagrajenkam in ocenil, da je v Sloveniji zelo veliko dobrote, ki se odraža v srčnosti in prostovoljstvu. Nagovor je sklenil z mislijo, da prostovoljstva ne moreš ukazati, lahko pa ga spodbudiš.

Priznanja

Najvišje državno priznanje je prejela prostovoljka Rožca Šonc, ki je v zahvalnem nagovoru dejala, da so prostovoljci ljudje, ki jim je skrb za sočloveka poslanstvo. Poudarila je, da jim ni težko deliti svojega znanja, časa in srca pomoči potrebnim, ter se zahvalila vsem, ki so prepoznali vrednote prostovoljstva kot družbeno vez, ki povezuje ljudi in pomaga tam, kjer je pomoč potrebna.

Po sklepu odbora so priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020 prejele prostovoljke Marjeta Čič, Cveta Jazbec, Mateja Kos, Terezija Vidovič in Terezija Vivod. Za današnji sprejem so glasbeni program pripravili člani trobilnega kvinteta Policijskega orkestra.

Mateja Kos

Po sklepu Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je prejela priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020 prostovoljka Mateja Kos. Priznanje so Mateji Kos podelili za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela. V obrazložitvi so zapisali: »Mateja Kos je prostovoljka že od 16. leta. Sprva jo je motivirala želja po razvoju novih turističnih dejavnosti v kraju, danes pa jo motivirajo predvsem dejavnosti za otroke in mlade. Leta 2004 se je pridružila župnijskemu Oratoriju in bila z njim povezana do leta 2014. Leta 2016 je postala predsednica Kulturnega društva Podkum. Je ena izmed pobudnic njihovega počitniškega programa Urlaub na vasi, ki ga izvajajo prostovoljci in je namenjen mladim ter otrokom. V tednu dni brez telefona in računalnika se otroci udeležujejo delavnic, dramske skupine, družabnih, tekmovalnih in športnih iger. Počitniški program je izjemno povezal lokalno skupnost. Od leta 2015 Mateja Kos sodeluje v projektu Manj svečk za manj grobov, je članica sveta krajevne skupnosti, na pomoč priskoči tudi drugim društvom.«

Savus

Foto: arhiv Savus, Daniel Novakovič/STA (s podelitve)

Prejšnji članekLionsi zasadili drevo
Naslednji članekVitamini, topni v vodi (3. del)