Vitamin B5

Vitamin B5 ali pantotenska kislina je pomemben za zaščito oziroma obvladovanje čustvenega in telesnega stresa, izboljšuje vitalnost in upočasnjuje procese staranja. Je sestavni del koencima A, ki ima pomembno vlogo pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in proteinov. Nahaja se v mesu, jajcih, mleku, stročnicah, žitu, zelenjavi in sadju. V naravi je ta vitamin zelo razširjen, zato pride do pomanjkanja zelo redko, če pa že, so znaki pomanjkanja utrujenost, depresija, izguba teka, mišični krči, slaba prebava in nespečnost.

Vitamin B6

Vitamin B6 je imenovan tudi piridoksin. Vpleten je v presnovo aminokislin, ogljikovih hidratov in maščob, vpliva na imunski sistem, sodeluje pri tvorbi živčnih prenašalcev, ki prenašajo živčne dražljaje, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, igra pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk in uravnavanju delovanja hormonov. Vitamin B6 se nahaja v drobovini, ribah, jajcih, kvasu, žitih, sadju in zelenjavi. V primeru, ko pride do pomanjkanja vitamina B6, običajno pride do sočasnega pomanjkanja tudi drugih vitaminov skupine B. Pomanjkanje tega vitamina se kaže s slabokrvnostjo, vnetjem kože okrog oči, nosu in ust, koža postane starikava, brez barve in leska, lahko se pojavijo krči, dolgotrajno pomanjkanje pa naj bi prispevalo tudi k poslabšanju depresije in demence.

Vitamin B9

Vitamin B9 ali folna kislina je izrednega pomena za sintezo aminokislin in DNK ter rdečih krvnih celic. Sodeluje pri nastajanju serotonina (hormona sreče) ter noradrenalina in dopamina, ki sta odgovorna za prenos živčnih dražljajev.

Folna kislina se nahaja v zeleni zelenjavi, sadju, drobovini in kvasu. Do pomanjkanja folne kisline lahko pride v času nosečnosti, dojenja, pri alkoholikih, jetrnih bolnikih ali kadar pride do zmanjšane absorpcije. Pomanjkanje se kaže kot slabokrvnost ter povečana možnost splava pri nosečnicah. Pri novorojenčkih lahko pomanjkanje folne kisline povzroči nepravilno zapiranje nevralne cevi, kar lahko privede do paralize ter zaostajanja v razvoju. Priporočljivo je, da ženske, ki načrtujejo nosečnost, že pred zanositvijo in v času nosečnosti uživajo dodatke folne kisline, saj s tem preprečijo nastanek okvar v nevralni cevi novorojenčka.

Vitamin B12

Vitamin B12 ali cianokobalamin skrbi za pravilno presnovo celic in regulacijo DNK. Ima pomembno vlogo pri rasti in razvoju ter sintezo rdečih krvnih celic in za ohranjanje zdravega živčevja. Vitamin B12 se nahaja izključno v živilih živalskega izvora: ribah, mesu, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Omenjenega vitamina ne najdemo v nobeni rastlinski hrani, vsaj ne v obliki, ki bi bila primerna za človeški organizem. Do pomanjkanja vitamina B12 pride redko, najpogosteje pa pri vegetarijancih in veganih. Pomanjkanje se kaže s slabokrvnostjo, z nerednimi menstruacijami, vrtoglavico, izčrpanostjo ter prebavnimi in nevrološkimi motnjami. Pri starejših ljudeh pa lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči izgubo spomina in zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij, saj se s starostjo zmanjšuje prehajanje vitamina B12 iz hrane skozi črevesno steno v kri.

Vitamin H

Vitamin H, imenovan tudi biotin, je pomemben pri sodelovanju v metabolizmu ogljikovih hidratov, maščob in proteinov. Pomembno vpliva na normalen razvoj epidermisa ali zunanjega sloja kože. Nahaja se predvsem v kvasu, drobovini, mesu, ribah, jajcih, kruhu ter v nekaterih vrstah sadja in zelenjave. Povečane potrebe pa biotinu so tudi pri ljudeh, ki imajo dedno pomanjkanje biotina in pri ljudeh, ki prekomerno uživajo alkoholne pijače. Pomanjkanje biotina, ki je redko in se pojavi v primeru pogostega uživanja večjih količin surovega jajčnega beljaka, ki prepreči absorpcijo biotina, lahko povzroči vnetje kože, izgubo las, utrujenost, depresijo, bolečine v mišicah in blago slabokrvnost.

Dr. Neva Rebolj

Prejšnji članekPahor podelil priznanje Mateji Kos
Naslednji članekMajska pobarvanka