V soboto, 3. julija, bo Kolesarski klub (KK) Zagorska dolina ob 10. uri v Zagorju otvoril nov gorskokolesarski park Cilenca Trails. Park v velikosti 16 hektarjev in 200 – 230 metrov višinske razlike, je sestavljen iz štirih poti. Želijo si, da park postane svetovna atrakcija.  

Na otvoriti bodo organizirali skupno vodenje po poteh parka, spretnostni poligon z dirko za najmlajše, glasbeni program ter poskrbeli za hrano in pijačo. Na vrh parka se boste lahko peljali tudi z električnim kombijem.

Območje gorskokolesarskega parka obsega velik del vzpetine Cilenca na približno 16 hektarjih površin. Dostop na vrh je urejen po cesti proti Vinam, konec gorskokolesarskih poti pa je v Evroparku, nasproti poligona Pumptrack Zagorje. Do vrha v dolžini 2,5 kilometrov potrebujete približno 15 min lahkega kolesarjenja. Cilenca Trails park je zasnovan za vse stopnje znanja. Težavnost vsake poti je drugačna, kar omogoča postopno spoznavanje veščin športa ter možnost varnega napredovanja. Glavna atrakcija v parku bo tako imenovana flow proga, po kateri se bodo lahko spustili in uživali tako začetniki kot tudi izkušeni gorski kolesarji.

V klubu želijo do konca leta 2022 zgraditi XC progo ter dodatne poti in vzpostaviti t. i. »skills park« za učenje osnov gorskega kolesarstva.

Uporaba parka bo brezplačna. Upravljal ga bo KK Zagorska dolina skupaj s prostovoljci, ki bodo poskrbeli za vzdrževanje poti ter varno vožnjo.

V sklopu Cilenca Trails parka bodo v času kolesarske sezone (od marca do novembra) organizirali tudi programe skupinskih treningov gorskega kolesarstva, izvedli delavnice tehnik vožnje, teambuildinge za zaključene skupine, malo šolo gorskega kolesarstva za najmlajše ter druge izobraževalne dogodke in tekmovanja.

V sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije bodo v parku in objektu, ki bo postavljen v kratkem, ob vznožju vzpostavili še izobraževalni center, kjer bodo izobraževali strokovni kader trenerjev gorskega kolesarstva in turnokolesarskih vodnikov ter organizirali razna predavanja.

V letu 2022 pa po poteh gorskokolesarskega parka načrtujejo še dirko serije SloEnduro za slovenski pokal v disciplini enduro.

Savus

Foto: Kolesarki klub Zagorska dolina

Prejšnji članekKako slovenski smo Slovenci?
Naslednji članekPredam se