Po štirih dneh pouka bodo otroci v statistični regiji Zasavje v ponedeljek spet doma. Regija je po kazalcih iz rdeče spet padla v črno cono. Vlada in posledično šolsko ministrstvo se držita svojih usmeritev in klub temu, da je skupina za covid pri vladi priporočila, da pouk v prvi triadi še naprej poteka v šoli tudi v zasavski regiji, je odločitev za danes še vedno takšna. Morda pa se v treh dneh še kaj spremeni.

V večini statističnih regij se razmere slabšajo, ugotavljajo na vladi. Še pred nekaj dnevi je veljalo, da je devet regij (tudi zasavska) na rdečem, tri pa na črnem seznamu, pred tremi dnevi se je slika spremenila. Na črni seznam spadajo tudi prekmurska, zasavska in obalno-kraška regija. Priključile so se jugovzhodni, goriški in posavski regiji, ki so bile že prej na črnem seznamju. Barvo regije določa povprečno število dnevno potrjenih primerov okužbe v zadnjem tednu na sto tisoč prebivalcev. Najboljše so razmere na Koroškem, kjer je povprečno število novih primerov okužbe 37,5, daleč najslabše pa v goriški regiji, kjer je tedensko povprečje 85. Zasavsko povprečje znaša 72,5.

Glede na prilagojen načrt sproščanja protikoronskih ukrepov, ki ga je na začetku meseca določila vlada, bodo v zasavski regiji od ponedeljka spet zaprta vrata šol. Poleg tega bodo zaprli kulturne ustanove (knjižnice, muzeji, galerije), vrtci bodo nudili le nujno varstvo. Spet bodo zaprte vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice in delavnice za popravilo koles. Ponovno bodo zaprta smučišča v regiji.

Sedaj pa še nekaj zanimivosti iz podatkov Covid sledilnika. V sredo, 27. januarja je bilo v Hrastniku 106 okužb, v Trbovljah 95, Zagorju 131 in Litiji 206. Teden dni (20.1.) nazaj: Hrastnik 82, Trbovlje 116, Zagorje 131, Litija 193. Vidno je veliko povečanje števila okužb Hrastniku (+24), povečanje v Litiji (+13), v Zagorju je število enako, v Trbovljah pa je kar za 21 manj okužbe. Skupno je številka okuženih v Zasavju večja za 16 okužb. Povprečje novih okuženih na 100.000 prebivalcev (7 dnevno povprečje)  je v Zasavju bilo 21. januarja 71,7, 27. januarja pa 71,5. Tedenski prirast v zadnjem tednu pa je izjemno visok v Hrastniku (78,9%), v Trbovljah je ta prirast 6,5%, v Litiji 6%, v Zagorju pa je negativen prirast 7,4%.

Savus

Foto: arhiv Savus (ideja: Lovro Sparlek)