Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik je v petek, 21. aprila, v Športni dvorani Hrastnik s svečano prireditvijo obeležila 160-letnico šolstva v Hrastniku. Z uvodnim pozdravom so vse prisotne nagovorili ravnateljica Polona Dolanc, župan Marko Funkl in predstavnik Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Matjaž Barič.

Začetek proslave je segal 160 let nazaj, na odru se je ob melodiji citer pojavila bosonoga deklica, oblečena v skromno haljo z zeleno tablico pod roko. Osrednji lik povezovalnega programa, postavljen v sedanjost, je predstavljal mladega novinarja, ki ga je odigral učenec Maks Pušnik. V svojem delovnem okolju se je pripravljal na pisanje članka ob obeleženju praznika šole. Na malo nagajiv in nadvse šaljiv način je iskal zamisli, kako napisati zanimivo vest čim bolj izvirno. Kupi knjig in digitalna tehnologija so mu omogočili, da se je dokopal do začetkov šolanja otrok v zasebni industrijski šoli v rudniški restavraciji leta 1863.

Po letu 1880 so se zaradi naraščanja števila otrok šolska vrata odprla tudi v Turju, na Dolu in na Kalu. Na začetku 20. stoletja se je mešana šola v Hrastniku razdelila na dekliško in deško, ki ju je ločeval znani Riklov most. Po vojnih razmerah so se s trdoživostjo naših prednikov razmere v šolstvu znova postavile na svoje mesto tudi v naših krajih …

Mladi novinar se je s težavo prebijal skozi množico zgodovinskih podatkov, zato se je odločil, da bo svoj članek popestril tako, da bo vanj vključil pogovor z ravnateljico Polono Dolanc. Med intervjuvanjem sta si s pridihom nostalgije privoščila Plazma piškote in Pingo sok ter se razšla s selfijem, ki je v stilu današnjih navad, zlasti med mladostniki. Med plesno vajo, ki jo je vodil plesni učitelj, se je odvila prava modna pista plesalcev v modernih stilih oblačenja ter frizur od 90. let in vse do sodobnosti. Mladi novinar je svoj članek dokončal z lepo mislijo in skupaj z učenko iz preteklosti sta se srečala z roko v roki ter prireditev simbolično sklenila v prijeten zaključek.

Učiteljica Irena Senčar je nabito polni dvorani s scenarijem in domišljeno izvedbo prireditve na izviren način predstavila zgodbo od prvih zametkov šolstva v Hrastniku do danes. »Brez nastopajočih učencev naše šole ne bi bilo tako uspele kulturne prireditve. Lahko rečem, da  sem hvaležna vsem mentorjem, pomočnikom in drugim sodelujočim, s katerimi smo obeležili 160 let šolstva v Hrastniku. Mislim, da se moramo vedno zavedati svojih temeljev in na teh graditi še naprej, kot so se trudili naši predniki,« je po končani prireditvi povedala ravnateljica Polona Dolanc.

TK

Foto: Maja Rozman