V torek, 5. oktobra, je v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini potekala zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2021, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). OŠ Ivana Cankarja Trbovlje je prejela laskav naziv Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »male šole in podružnične šole«. Naziv Najbolj kulturna šola 2021 je prejela OŠ Preserje pri Radomljah.

Projekt kulturne šole

JSKD je projekt izpeljal že petnajsto leto zapored. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi. Naziv Kulturna šola, ki nosilcu daje priznanje in hkrati nalaga zavezo, je doslej prejelo že več kot 300 osnovnih šol, v projektu pa lahko sodelujejo osnovne šole iz vse Slovenije.

Podelitev

Letos je naziv Kulturna šola prejelo 75 osnovnih šol. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v treh kategorijah, povezanih z velikostjo šole, in za posebne dosežke na področjih gledališča, folklore, literature, likovne in filmske dejavnosti ter na področju varovanja kulturne dediščine.

Prireditev je JSKD organiziral skupaj z lansko Najbolj kulturno šolo OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, ki je poskrbela za pester kulturni program, in Občino Ajdovščina. Zbrane so z uvodnimi pozdravi nagovorili ravnateljica ajdovske šole Irena Kodele Krašna, župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in direktor JSKD Damjan Damjanovič.

Dobitniki priznanj

Priznanja so prejele: Najbolj kulturna šola leta 2021:  OŠ Preserje pri Radomljah, Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »male šole in podružnične šole« OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »srednje velike šole«:  Dvojezična OŠ 1 Lendava, Naj kulturna šola leta 2021 v kategoriji »velike šole«: OŠ Brežice, Priznanje za posebne dosežke na področju gledališke dejavnosti: OŠ Rače, Priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti: OŠ Artiče, Priznanje za posebne dosežke na področju likovne dejavnosti:  OŠ Božidarja Jakca Ljubljana, Priznanje za pomemben doprinos na področju varovanja kulturne dediščine: Prva OŠ Slovenj Gradec, Priznanje za posebne dosežke na področju filmske dejavnosti:  OŠ Idrija, Priznanje za posebne dosežke na področju literarne dejavnosti:  OŠ Frana Roša Celje.

Obrazložitev priznanja za OŠ Ivana Cankarja Trbovlje

Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje je ena izmed treh osnovnih šol v Trbovljah. Njihovo vodilo je, da so šola strpnih, solidarnih in odgovornih ljudi. Učenci in učitelji delajo z roko v roki, drug z drugim. Učence želijo vzgojiti v ljudi, ki bodo tudi v odrasli dobi posegali po kulturi, športu in drugih dejavnostih, ki bogatijo življenje – kot uporabniki in ustvarjalci.

Šola kljub majhnosti na svojem območju uspešno krepi kulturno vzgojo in ustvarjalnost učencev na različnih umetnostnih področjih, podpira njihove kakovostne dosežke na kulturnem področju, omogoča izobraževanje mentorjev, ki izvajajo dejavnosti na tem področju. Na šoli delujejo pri različnih kulturnih projektih. Verjamejo, da s pomočjo teh rastejo tako učitelji kot tudi učenci.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Osnovni šoli Ivana Cankarja Trbovlje podeljuje posebno priznanje za najboljšo kulturno šolo v kategoriji mala oziroma podružnična šola.

Savus

Foto: Matej Maček/JSKD