Premiera celovečernega filma Orkester Matevža Luzarja je v njegovem Zagorju navdušila številno občinstvo, ki si je film ogledalo na velikem platnu na mestni ploščadi.

Za uvod v film so s kratkim koncertom poskrbeli kar protagonisti filmskega dogajanja: Pihalni orkester Svea Zagorje. Film namreč na hudomušen način pripoveduje o zgodah in nezgodah članov orkestra in z njimi povezanih junakov ob gostovanju pihalne godbe v Avstriji.

Luzar je znal prenesti na filmski trak pristni zasavski humor, ga oplemenitil s petimi zgodbami, ki se med seboj prepletajo in povezati vse skupaj v izjemno gledljiv filmski izdelek. Zasavska publika na mestni ploščadi je film sprejela z odobravanjem, glasnim smehom in nasmeški, ki so včasih sramežljivo potrjevali videnem na platnu.

V filmu se je poleg profesionalnih igralcev izkazalo tudi nekaj godbenikov. Še posebej oba vidnejša igralca v filmu: Lovro Lezič v vlogi trobentača Pajota in Marjana Mlinarič Pikelj, ki je igrala Marjano, predsednico godbe. Tudi godbeniki so film spremljali z zanimanjem, čeprav so ga v predpremieri že videli. In vidno uživali v projekciji, saj so se spominjali različnih dogodkov s snemanja.

Režiser, Zagorjan Matevž Luzar je bil vidno zadovoljen z odzivom publike. Pred projekcijo je po pozdravu zagorskega župana Matjaža Švagana dejal: »Zelo lepo je, da so se ideje in zamisli ekipe preselile na platno in do gledalcev. Želim si, da bi gledalci uživali v filmu, da bi šli skupaj z orkestrom na to turnejo.«

In so šli. Na turneji so prav gotovo uživali, saj so ustvarjalce filma po predvajanju nagradili s toplim aplavzom. Na odru pa se je predstavila številna ekipa filma od ustvarjalcev z Luzarjem na čelu, igralcev, članic in članov pihalnega orkestra do spremljevalne ekipe, ki je prav tako pomembna za uspeh filma. Sedaj bo Orkester krenil po slovenskih kinematografih. Če lahko sodimo po odzivu na premieri, se mu obeta lepo potovanje.

Marko Planinc

Foto: MP