Koronavirus je za nekaj časa ohromil naša družabna življenja in nas zaprl med štiri stene. Zdravje in preprečevanje novih okužb morata seveda biti naši prioriteti, a to še ne pomeni, da nam mora biti v naslednjih tednih dolgčas. Predstavljamo pet zanimivih aktivnosti, s katerimi bo izolacija hitreje minila, svet pa bo na njihov račun malo bolj zelen. V vse se bodo z veseljem vključili tudi otroci.

Poglejte dokumentarec o varovanju okolja. Na spletu je veliko dokumentarnih filmov o tem, kako onesnažen je naš planet in kako se boriti proti še večjem onesnaženju. Izberite si enega in si ga oglejte z družino.

Poiščite kotičke vašega doma, ki bi jih lahko »pozelenili«. Z listom papirja ali telefonom se sprehodite po stanovanju ali hiši in si zapišite, kaj vse bi lahko spremenili, da bi bil vaš dom bolj okolju prijazen. In nato začnite delati na teh spremembah. Morda uporabljate sušilni stroj, čeprav bi lahko perilo sušili na zraku? Bi lahko navadne žarnice zamenjali z varčnimi? Izklopili naprave, ki niso v vsakodnevni uporabi? Majhni koraki vas lahko pripeljejo daleč.

Reciklirajte stare zavese in si sešijte vrečke. Čeprav trenutno nikakor ni priporočljivo hoditi po trgovinah, si lahko iz starih zaves vseeno zašijete nakupovalne vrečke za večkratno uporabo, s katerimi boste lahko kasneje nakupovali na okolju prijazen način.

Preizkusite nov recept. Če ste pred izolacijo naredili zalogo hrane, verjetno želite, da vam bo ta zaloga zdržala čimdlje. Vzemite to kot eksperiment in poskusite čimveč jedi pripraviti iz delov živil, ki bi jih sicer zavrgli. Šnite (LINK) iz starega kruha, »pomfri« iz krompirjevih olupkov, jušna osnova iz kosov zelenjave, ki jih običajno zavržemo, njoki iz pire krompirja od včeraj … Možnosti je ogromno. Recepte poiščite na spletu ali pa si izmislite svoje.

Porabite, kar imate. Ljudje včasih nakupujemo, brez, da bi premislili, če neko stvar v resnici potrebujemo. Tako se kdaj zgodi, da kupujemo določene izdelke, še preden smo uspeli stare porabiti do konca. Odpovejte se vsem oblikam nakupovanja (tudi spletnemu) in porabite tisto, kar imate doma. 

Ostanite doma in ostanite zdravi. 

MD

Foto: arhiv Savus 

Prejšnji članekVic dneva
Naslednji članekPrigode navihane gospodinje (10. del): Oficir