Mercator je izdal obvestilo, da je dobavitelj sličico iz serije Disney Mali šef odpoklical, ker vsebuje zdravju škodljive ftalate.

Serija Disney Mali šef vsebuje 144 sličic. V eni od njih, sličici številka 114, so presežene mejne vrednosti ftalatov, zato so jo odpoklicali.

Ftalati so, kot lahko preberemo na Wikipediji, hlapne tekočine, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah, da povečajo njihovo gibljivost. Ftalati so hormonski motilci in so toksični za reproduktivne organe. Zveza potrošnikov Slovenije navaja, da se med drugim uporabljajo v šminkah, šamponih, parfumih, tekstilnih izdelkih, preprogah, pohištvu, plastični embalaži, najdemo pa jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja in osvežilcih zraka. Sporna sličica vsebuje dišavo, ki se sprosti, ko uporabnik nalepko podrgne.

Mercator potrošnike preko svoje spletne strani poziva, naj sličice ne uporabljajo, lahko pa jo vrnejo v katero od poslovalnic. Če so nalepko že prilepili v album, pa ga lahko v Mercatorjevi poslovalnici brezplačno zamenjajo in zraven dobijo še več paketov novih sličic.

MD

Foto: Zdravstveni inšpektorat RS