»Za kompostiranje se moraš najprej odločiti,« pravi Damjana Napret Čeperlin. V četrtek, 3. novembra, je točka EUROPE DIRECT Zasavje v sodelovanju z Vrtnarstvom Napret organizirala predavanje Odpadki so lahko zaklad! Zbrani so se na topel novembrski večer zbrali v prijetnem ambientu Damjanine vrtnarije in spoznavali kompostiranje. Gre namreč za eno izmed praks, ki jo zagovarja Evropski zeleni dogovor in jo lahko izvajamo celo leto.

Predavateljica je najprej predstavila vrste kompostiranja, dotaknila se je pravilnih postopkov, kaj lahko kompostiramo ter za kaj kompost lahko porabimo, dodala pa je tudi različne oblike mest, kjer si ga lahko uredimo. V tem času se je že razvila debata med udeleženci in tako dogodku dodala noto izkušenj.

Gre predvsem za sicer že dolgoletni primer dobre prakse, kjer odpadno porabimo za nekaj novega in izvedemo eno izmed oblik reciklaže. Kar je v prvi vrsti postalo odpadno, v drugem koraku porabimo za uporabno in predvsem naravno gnojilo brez kemikalij. Tako pridobimo zdravo prst in biotsko raznovrstnost, zdravo hrano, uporabljamo pa trajnejše proizvode, ki jih lahko recikliramo in ponovno uporabimo.

Evropski zeleni dogovor je ena izmed šestih prednostnih nalog Evropske komisije v obdobju 2019 do 2024. Omogočil naj bi, da Evropa postane prva podnebno nevtralna celina. To pomeni, da naj bi do leta 2050 dosegla ničelne neto emisije toplogrednih plinov, da bi gospodarska rast bila ločena od rabe virov ter da noben človek in noben kraj ne bi bila prezrta. Evropska komisija je sprejela sklop predlogov za pripravo podnebne, energetske, prometne in davčne politike EU na zmanjšanje neto emisij toplogrednih plinov za vsaj 55% do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990. Ostale prednostne naloge so še Evropa, pripravljena na digitalno dobo, Gospodarstvo za ljudi, Močnejša Evropa v svetu, Spodbujanje evropskega načina življenja ter Nova spodbuda za evropsko demokracijo.

Jasmina Janjić

Foto: Jasmina Janjić


 

Prejšnji članekPoznič kandidat za državnega svetnika
Naslednji članekMladinska delavka