Župnijski urad Zagorje ob Savi je ob 20. obletnici smrti skladatelja, organista in cerkovnika Ivana Arha iz Zagorja ob Savi izdal spominsko podobico z njegovo fotografijo in tiskovino o njegovem delu.

Ivan Arh se je rodil leta 1919, umrl pa 17. septembra 1997. leta. Bil je predan farni cerkvi. Kot povedo tisti, ki so ga dobro poznali, je bila skrb za lep in urejen bogoslužni prostor in bogoslužje pri njem vedno na prvem mestu. Več kot petdeset let je bil predan zborovodja zagorskega cerkvenega pevskega zbora in tudi skladatelj. Skladati je začel že zgodaj in skozi leta ustvaril bogat repertoar skladb, kot so maše, odpevi med berili, darovanjske, evharistične, Marijine, blagoslovne, adventne pesmi, napisal je mašo za mešani zbor, orgle in orkester. Njegov opus obsega več kot 300 skladb, ki jih poleg Župnijskega mešanega pevskega zbora Zagorje prepeva še mnogo drugih zborov. Med spomini, ki so jih o njem podelili mnogi za jubilejno tiskovino, lahko med drugim preberemo: »Čudoviti so bili prazniki v naši cerkvi. Izpod njegovih prstov so prihajali mogočni zvoki orgel in vsako njegovo igranje na kraljico instrumentov je bil pravi orgelski koncert.«

Ob obletnici smrti je o Ivanu Arhu in njegovem delu med nedeljsko mašo 17. septembra spregovoril zagorski župnik Maksimiljan Jani Tušak. Župnijski mešani pevski zbor pa je spomin nanj oživil s skladbami, pod katere se je cerkovnik in skladatelj podpisal.

TPK

Prejšnji članekLuka Dončič, zagorski zet: »Zagorjanka je lepša kot Španka!«
Naslednji članekUkradli vrtno orodje