ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

Obisk RMED Perkmandeljc Trbovlje v Kaknju

Med 24. in 26. oktobrom se je Rudarsko, muzejsko in etnološko društvo Perkmandeljc Trbovlje odzvalo povabilu Slovenskega združenja meščanov Jožefa Špringerja Kakanj. V duhu združevanja prijetnega s koristnim se je društvo povezalo z GESŠ Trbovlje, ki je bila v istem času del mednarodne izmenjave, ki deluje med omenjeno šolo ter Gimnazijo Muhsin Ruzvić Kakanj, ter se tako na pot odpravili skupaj.

V treh dneh, ki so sledili, so si člani društva ogledali glavne znamenitosti in lepote, ki jih ponuja Sarajevo, bili pa so tudi vabljeni k slovenski veleposlanici Zorici Bukinac. Mesto Kakanj namreč vleče s Trbovljami mnogo paralel – obe mesti sta zgodovinsko in razvojno gledano sledili zelo podobni poti, o čemer priča industrijska usmeritev obeh mest. Levji delež delovnih mest so namreč prebivalcem tekom let ponujali rudnik, elektrarna ter cementarna, sedaj pa si mesto piše zgodbo na podoben način kakršnemu smo bili, ter še vedno smo, priča v Trbovljah. Obrati se počasi zapirajo in cilj vseh je najti način za ohranitev te bogate kulturne dediščine, ki jo takšna mesta puščajo za sabo. Razvoj takšnih mest je šel namreč z roko v roki z vrsto in načinom dela s katerim so bili preživeti vsakdanjiki slehernega prebivalca in v interesu vseh je, da se dediščina ohrani in ostane tu za potomce. Predstavniki tamkajšnjega združenja so se pogovorili s predstavniki trboveljskega društva, si izmenjali zgodbe, ideje, nasvete in prenekatero anekdoto iz življenj, v upanju, da se vsi nekaj naučijo drug od drugega in si na tej skupni poti pomagajo. Za konec so se uniformiranci RMED Perkmandeljc Trbovlje še poklonili umrlim v rudniki Kakanj ter položili venec na njihov spomenik.

Tridnevni izlet se je tako približal svojemu koncu in člani društva so se podali na avtobus nazaj v Trbovlje skupaj z dijaki. Ta konec je tako simbolično ovekovečil namen celotne izkušnje – mladi in stari, na skupni poti, s ciljem predati naslednjim generacijam dediščino naših prednikov in poskrbeti, da številne zgodbe ljudi, ki so jih izoblikovale, ne potonejo v pozabo.

Stanislav Rožanc

Foto: arhiv RMED Perkmandeljc Trbovlje

Previous article
Next article

Isti avtor