četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Novo – merjenje kostne gostote v ZD Trbovlje

V Zdravstvenem domu Trbovlje bodo julija pričeli z merjenjem mineralne kostne gostote (denzitometrijo), ki je edini način odkrivanja osteoporoze. Osteoporoza je degenerativni proces, pri katerem se zmanjšuje kostna gostota. Je del naravnega procesa staranja, ki se prične tiho in postopno, ter ne kaže nobenih simptomov.

KDAJ: prvič bo ambulanta delala 2. julija 2024 med 7. in 11. uro, nato do konca avgusta predvidoma vsak četrtek od 18. julija dalje med 14. in 16. uro, glede na povpraševanje pa tudi ostale dneve.

KJE: V drugem nadstropju ambulant družinske medicine, nasproti ambulante NMP.

NAROČANJE: Predhodno se je potrebno naročiti po telefonu na številko 03 62 08 245 ali na e-naslov: denzitometrija@zd-trbovlje.si.

Telefonsko naročanje bo možno 27. in 28. junija med 9. in 10. uro ter med 11. in 13. uro ter od 18. 7. dalje vsak torek in četrtek med 13. in 14. uro.

CENA: Merjenje kostne gostote s posvetom zdravnika (priporočamo) 50,00 €,  merjenje kostne gostote brez posveta z zdravnikom (samo preiskava z analizo) 35,00 €.


Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je degenerativni proces, pri katerem se zmanjšuje kostna gostota. Je del naravnega procesa staranja, ki se prične tiho in postopno, ter NE kaže nobenih simptomov.

Edini način odkrivanja osteoporoze je z denzitometrijo – meritvijo mineralne kostne gostote.


Zakaj se odločiti za izvedbo meritev kostne gostote?

Osteoporoze ne moremo ozdraviti ali popolnoma zaustaviti, lahko le upočasnjujemo njen napredek.

Glavni namen je preprečevanje zloma, kjer so najbolj ogrožene ženske po 40. letu starosti, zato zanje zdravniki še posebej svetujejo merjenje mineralne kostne gostote, da ugotovijo, ali bolezen ogroža tudi njih.

Na podlagi rezultata meritev vam zdravnik, posebej usposobljen s področja merjenja kostne gostote (zato priporočamo izvedbo meritev s svetovanjem zdravnika) svetuje ustrezno terapijo, s pomočjo katere lahko bistveno upočasnite napredek osteoporoze.


Nekaj statističnih podatkov o osteoporozi:

  1. Skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu si bo do konca življenja zlomil kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze.
  2. Osteoporoza je do 70. leta starosti 6 krat pogostejša pri ženskah, po 70. letu je pogosta tudi pri moških, vendar je razmerje še vedno 2:1 v prid ženskam.
  3. V Sloveniji si zlomi kolk na leto približno 1000 žensk, starejših od 60 let.
  4. Osteoporoza je kronična bolezen, ki je za zdaj še ni moč dokončno pozdraviti, lahko pa upočasnimo ali celo zaustavimo njeno napredovanje. Bistvo zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov. Večina zdravil uspe nevarnost za zlome zmanjšati približno za polovico.

Komu še posebej priporočamo meritev kostne gostote?

       ženskam v menopavzi, posebej če:

o        uživajo malo mleka ali mlečnih izdelkov

o        so malo telesno dejavne

o        so nastopile menopavzo pred 45. letom

o        imajo bližnje sorodnike z osteoporozo (zlom kolka pri materi)

o        imajo nizko telesno težo (pod 60 kg)

o        kadijo ali prekomerno uživajo alkohol

o        so se zmanjšale za 4 cm ali več

       vsem ženskam po 65. letu starosti in moškim po 70. letu

       pri zdravljenju z glukokortikoidi (Medrol, Dexamethason)

       pri zlomih kosti po padcu iz stojne višine

       pri tistih, ki se zdravijo zaradi bolezni ščitnice in obščitnice, malabsorbcijskega sindroma, celiakije, kroničnih vnetnih bolezni črevesja in hipogonadizma

       za kontrolo zdravljenja osteoporoze


Kako poteka merjenje kostne gostote?

Med meritvijo kostne gostote ležite na hrbtu, na oblazinjeni mizi, v udobnem položaju. Pomembno je, da se vsako meritev opravi v enakem položaju, saj so le tako lahko rezultati natančni in primerljivi. To dosežemo tako, da je med meritvijo hrbtenice pod koleni postavljena oblazinjena škatla. Oblazinjena škatla omogoča, da vaš hrbet ali spodnji del hrbtenice leži ravno na mizi.

Kostno gostoto merimo v področju ledvenih vretenc in kolka iz več razlogov:

       Ljudje z osteoporozo imajo povečane možnosti, da pride do osteoporoznega zloma le teh kosti.

       Zlomljene kosti kolka in hrbtenice lahko povzročijo resne zdravstvene težave (daljši čas okrevanja, močnejše bolečine, invalidnost).

       Meritev kostne gostote v kolku in hrbtenici pomaga zdravniku postaviti oceno tveganja za osteoporozne zlome drugih kosti.


Priprava na preiskavo

Posebne priprave niso potrebne, vendar pa je potrebno poskrbeti, da na območju meritve ni nobenih kovin (zadrga, gumbi, pas…). Preventivno boste naprošeni, da odstranite tudi nakit, uro …


Čas trajanja preiskave

Denzitometrija – meritev mineralne kostne gostote običajno traja manj kot 15 minut.


Vrednosti meritev

Vrednosti meritve so podane kot „standardni odklon”- števila enot nad ali pod povprečjem kostne gostote mlade in zdrave osebe. To je znano kot vaš ‘T rezultat ali T ocena’.

Ne glede na rezultat se s starostjo povečuje tveganje za osteoporozni zlom kosti. Do 75. leta starosti ima 50% populacije kostno gostoto v “območju” osteoporoze.


Pomen vrednosti T-rezultat / T-ocena

+1 do -1 – kostna gostota je v mejah normale za mlado in zdravo osebe.

-1 do -2,5 – kostna gostota je nekoliko pod običajnim razponom za mlado in zdravo osebo

-2,5 in manj – gostota kosti je v “območju” osteoporoze.

Če je vaš T-rezultat v območju osteoporoze, ni nujno, da je to zaskrbljujoče. Ne pomeni, da si boste zlomil kost ali potrebovali zdravljenje.

Je pa nizka kostna gostota eden od dejavnikov tveganja za nastanek napredne osteoporoze, ki vodi do osteoporoznega zloma kosti, zato je koristno upoštevati nasvete zdravnika, strokovnjaka s področja merjenja kostne gostote.

PR objava

Isti avtor