četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Norice

Norice so virusna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča Varicella Zoster virus. Ta virus spada v družino herpes virusov.

Virus je zelo kužen – 90 % dovzetnih oseb ob stiku z bolnikom zboli. Bolniki so kužni 2 dni pred pojavom izpuščaja. Od okužbe do pojava mehurčkov traja najpogosteje 14 – 16 dni (lahko tudi 30 dni). Pet dni po tem, ko so se iz mehurčkov razvile kraste, pa niso več kužni.

Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami, zrakom in preko direktnega kontakta – z okuženimi rokami z bolnika na zdravo osebo. Večinoma okužbo prebolimo v otroškem obdobju in potem smo imuni za vse življenje. Virus pa sicer ostane v telesu in se kasneje lahko aktivira ter izrazi kot pasavec oz. herpes zoster.

Kakšni so simptomi?

Simptomi so lahko najprej vročina, boleče grlo, pomanjkanje apetita. Čez kakšen dan pa se pojavijo mehurčki, ki so najprej majhne, srbeče bulice, napolnjene s tekočino. Bulice nato počijo in nastanejo kraste. Bulice se pojavljajo na različnih delih telesa več dni. Srbečica ponavadi traja en teden.

Majhni otroci ponavadi zbolevajo za lažjo obliko in večinoma ne potrebujejo zdravljenja. V primeru vročine se jim lahko da paracetamol v za njih primernem odmerku. Norice so lahko izjemoma vir resnih infekcijskih zapletov na koži in mehkih tkivih. Ker doslej ni bilo mogoče izključiti, da nesteroidni antirevmatiki (ibuprofen,..) pripomorejo k poslabšanju teh okužb, se svetuje, da se izogibamo uporabi teh zdravil. Prav tako se odsvetuje samozdravljenje otrok z acetilsalicilno kislino (Aspirinom), ker lahko povzroči nastanek Reyevega sindroma. Proti srbenju jim lahko pomaga antihistaminik. Obstajajo tudi topikalni pripravki za omilitev srbečice in težav, povezanih s kožo. Umivanje je priporočljivo z mlačno vodo in brez uporabe invazivnih mil in gelov za tuširanje. Po umivanju s telesa popivnamo vodo z brisačo – ne brišemo z drgnjenjem.

Odraslim in starejšim otrokom, ki imajo bolezen s hujšim potekom lahko zdravnik predpiše zdravila.

Osebam, ki so zboleli, se svetuje, da ostanejo doma, dokler so kužni. Nosečnicam in osebam z oslabljenim imunskim sistemom je svetovano izogibanje stiku z osebo, ki preboleva norice ali herpes zoster.

Na voljo je cepivo proti noricam, ki vsebuje žive in oslabljene viruse. Za zaščito se priporočata dva odmerka cepiva v razmaku 4 – 8 tednov.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor